Mereldagboek

Mereldagboek.jpg

 Schrijver en illustrator
Hay Wijnhoven

CD (i.s.m. Vara’s Vroege Vogels)
met Hay Wijnhoven, Nico de Haan
en Henk Meeuwsen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2010
68 pagina’s, 14 x 15 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 319 9
€ 14,95

 

 

 

Mereldagboek

Wekenlang een soap bij Vara’s Vroege Vogels, nu ook in de vorm van een leuk boekje: kunstenaar Hay Wijnhoven beschrijft het intieme leven van een aantal merelparen in zijn tuin. In Mereldagboek publiceert hij zijn merelobservaties vanaf de zomer van 2001 tot juli 2008.

Wijnhoven geeft ‘zijn’ merels namen en leeft echt mee met hun belevenissen. Hij ontkomt soms niet aan het toedichten van menselijke eigenschappen aan de vogels, iets waar diergedragdeskundigen tegen waarschuwen. Maar het stoort mij niet. Het boekje is zeer vlot en meeslepend geschreven, het is een echte real-life soap.

Wat blijft hangen is dat merels een heel zwaar leven hebben, met allerlei tegenslagen en moeilijke momenten. Er is maar weinig ruimte voor plezier en ontspanning. Die hardwerkende merelmannen en -vrouwen, die zich door geen tegenslag laten afbrengen van de zorg voor hun nageslacht, zijn bewonderenswaardig.

De getekende portretten van zijn tuinmerels, eveneens van de hand van de auteur, zijn prachtig.

Zelf hebben wij, net als Wijnhoven, ook een merelpaar in de tuin, dat door bijvoederen steeds vertrouwelijker is geworden en daardoor een stuk van hun privéleven aan ons laten zien. Wij herkennen daardoor veel van de observaties. Ik denk dat mensen die op de merels in hun omgeving letten, veel plezier zullen beleven aan dit boekje.

Op de CD becommentariëren de auteur, samen met Nico de Haan en natuurgeluidenjager Henk Meeuwsen, die al eens een CD vol met merelgeluiden heeft uitgebracht, de door laatstgenoemde opgenomen merels. Zang, diverse alarmroepjes en bedel- en contactgeluidjes komen aan de orde, plus een aantal anekdotes van genoemde heren over merelgedrag.

Ronald Klingers, 5 juli 2010