Vogels op de kaart

 

Vogelsopdekaart.jpg

Schrijver
Monica Wesseling

Uitgave
De Fontein Tirion 2010
112 pagina’s, 21,5 x 14,5 cm
ISBN 978 90 5210 805 6
€ 16,95 

Vogels op de kaart

Wandelen door vogelgebieden in Nederland

Voor vogelaars die op een vrije ochtend lekker de natuur in willen maar nog geen idee hebben naar welk gebied, is er een aardige gids uitgekomen met 51 vogelkijktips verspreid over het gehele land. De genoemde plaatsen zijn veelal gekoppeld aan een wandeling.

Voor lezers van het magazine Vogels bevat ‘Vogels op de kaart’ niet veel nieuws. De teksten in dit boekje zijn gebaseerd op artikelen uit dat blad van Vogelbescherming Nederland.

Het boek is onderverdeeld in vier hoofdstukken, die corresponderen met de seizoenen. Zo wordt steeds de periode aangegeven waarin het betreffende gebied op zijn interessantst is. Vaak wordt daarbij vermeld dat het goed is om in een ander seizoen eens terug te komen voor andere specialiteiten.

De auteur tekent aan dat de in de afzonderlijke tips genoemde vogelsoorten op de bedoelde momenten wel vaak, maar niet altijd aanwezig zijn. De vogels bepalen zelf of en zo ja wanneer ze een bepaald gebied aandoen. “Dat is soms pech, maar maakt het wel zo spannend”, merkt zij terecht op.

Mooie vogelfoto’s verlevendigen het boekje. Met de aankoop wordt het werk van Vogelbescherming financieel gesteund. Dat lijkt me een extra reden om dit leuke boekje aan te schaffen.

Ronald Klingers,19 juli 2010