Vogels kijken

Vogels kijken
Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten

Vogels_kijken_grutto.jpg
Fragment van de pagina over de grutto

Zijn stukjes ‘Vogels kijken’ in NRC Handelsblad vormden jarenlang een wekelijks leespleziertje: kort, altijd met wat wetenswaardigheden over gedrag of uiterlijk of naam of andere kenmerken en met creatief taalgebruik samengesteld.

Meestal worden series uit kranten of tijdschriften in een boek gebundeld en dan heb je alle ‘oude’ stukken bij de hand. Weinig spectaculair. Maar in dit geval is er van de wekelijkse inspiratie van Kester Freriks een prachtige uitgave gemaakt, een fraai boekwerk met harde omslag, het aantal stukjes is uitgebreid tot driehonderd met als kroon op elke pagina een vogelprent uit de Iconographia Zoologica.

Om de sfeer van deze oude afbeeldingen uit de Artis Bibliotheek te benadrukken, is gebruik gemaakt van hoogwaardig 115 grams crème houtvrij romandrukpapier (Schleipen Fly 1.2), met het toepasselijke lettertype Quadraat.

 

De databank bevat overigens tachtigduizend prenten van gewervelde en ongewervelde dieren. Deze maand is men begonnen met het digitaliseren van twintigduizend vogels en zoogdieren; ze zullen op internet komen.

Driehonderd soorten worden per bladzijde in twintig knap geformuleerde zinnen ontleed, van de algemeen voorkomende kievit (“Het mannetje is een kunstenaar, ‘ijdeltuitje’ van de vrije vleugelslag”) tot de in ons land nauwelijks meer gesignaleerde grote trap (“Tijdens de balts gebeurt er iets bijzonders: het mannetje keert zichzelf ‘binnenstebuiten’ totdat er alleen nog een ronde vorm van schuimend witte veren zichtbaar is”).

Het blijft een keuze: de rosse stekelstaart bijvoorbeeld wordt niet genoemd maar kom je de laatste decennia steeds vaker tegen, de grote trap waarschijnlijk nooit meer. Dit fraaie boek zal wél een historisch blijvertje worden.

11 maart 2009

Auteur
Kester Freriks

Illustraties
Artis Bibliotheek

Uitgave
Athenaeum – Polak & Van Gennep 2009

334 pag’s, 12,5 x 19,5 cm
harde omslag
ISBN 978 90 253 6401 4
€ 19,95

Vogels_kijken.jpg