Vliegenzwammen op het Rapenburg

Vliegenzwammen op het Rapenburg
Paddenstoelen in de binnenstad van Leiden

Een boekje waarin het alleen maar gaat over paddenstoelen die in de Leidse binnenstad gevonden kunnen worden, is dat wel boeiend?

Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Niet alleen door het onverwacht grote aantal soorten dat op zo’n beperkte oppervlakte kan worden waargenomen, maar liefst 250, maar ook vanwege de goede en enthousiaste wijze waarop deze soorten worden beschreven.

Hans Adema, een Leidse bioloog, is een echte paddenstoelenkenner. Zijn boek ademt passie voor deze vruchtlichamen van schimmels.

Het is ontwapenend om te lezen dat een dergelijk expert toegeeft dat hij niet alle paddenstoelen kan herkennen.

In de vogelaarswereld spreken we wel van KKV’tjes indien het om verdraaid lastig te determineren kleine vogeltjes gaat; de ‘paddenstoelers’ kennen volgens zijn boek KBPP’tjes (Kleine Bruine PestPaddenstoeltjes).

Er staat veel informatie in over de 250 soorten, zonder dat dit nu een determinatiegids is. De feiten worden gelardeerd met anekdotische beschrijvingen. Het zijn vaak grappige en soms zelf ontroerende verhaaltjes.

Ik heb me bij eerdere recensies over paddenstoelenboeken wel eens boos afgevraagd waarom er toch altijd over de eetbaarheid van paddenstoelen moet worden gesproken. Ik had namelijk begrepen dat de oogst van paddenstoelen het voortbestaan van de eetbare soorten in gevaar brengt.

 

Ook Adema vermeldt of soorten eetbaar zijn, maar volgens hem levert het plukken van een paar paddenstoelen geen gevaar op. Luchtvervuiling en vermesting zijn veel grotere boosdoeners bij de voortdurende achteruitgang. Schrijver erkent dat bij het massaal plukken van paddenstoelen het risico op het omwoelen van de grond toeneemt, en daarmee vernietiging van het mycelium, leidend tot de dood van de schimmel.

Laten we maar blij zijn dat Nederlanders een mycofoob volk zijn (d.w.z. bang voor paddenstoelen) en laten we elkaar niet stimuleren om wilde paddenstoelen te gaan consumeren.

Conclusie: ook al komt u niet vaak in de Leidse binnenstad maar heeft u wel belangstelling voor paddenstoelen, dan is dit boek met foto’s van alle soorten de moeite waard.

Ronald Klingers, 3 februari 2009


Schrijver
Hans Adema

Uitgave
Uitgeverij Ginkgo
Leiden 2008
158 pagina’s, 24 x 17 cm

ISBN 978 90 71256 05 9

€ 21,50

Vliegenzwammen_Rapenburg.jpg