Dorrestijns_Vogelgids

Dorrestijns Vogelgids

 

Auteur
Hans Dorrestijn

Uitgave
Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
2007, 272 pagina’s, 20 x 14,5 cm
ISBN 978 90 388 1451 3

Prijs
€ 24,90

Dorrestijns_Vogelgids BESPREKING

Wat is het verband tussen cabaretiers en vogels? Na de melige Kruut- en Roepie-roepie-sketch van Toon Hermans en de dolkomische verhandeling van Bert Visscher over Petersons Vogelgids is er nu een cabaretier die ook vogelaar is en daarover een boek heeft geschreven: Dorrestijns Vogelgids.

Verwacht geen determinatiegids of andere serieuze verhandeling over vogels. Hans Dorrestijn beschrijft aan de hand van diverse vogelsoorten in korte verhaaltjes en anekdotes zijn belevenissen als vogelaar of zijn bijzondere band met bepaalde vogelsoorten. Verder komen er vogelgedichten in voor.

In die losse verhaaltjes met als titel steeds een vogelnaam, zitten ook een paar doorlopende verhaallijnen. Ik heb niet de indruk dat het daarbij (voornamelijk) fictie betreft. De gids Remco van natuurreisorganisatie Dobry Den<, die het reisgezelschap van Dorrestijn door Noordoost-Polen voert, was daar twee jaar geleden ook mijn gids. Dorrestijn zorgt voor controversen. Als ik vertelde dat ik zijn boek aan het lezen was, ontving ik hetzij lovende opmerkingen over hem, hetzij afschuw over dat sardonische mannetje. Een middenweg is er kennelijk niet.

Hij loopt ook erg met zijn zwartgalligheid en niet aflatende zelfmedelijden te koop. Maar in dit boek is er naast dat alles ook ruimte voor een positiever geluid: het vogelen heeft een goede invloed op hem. Drank en seks hebben volgens hem plaatsgemaakt voor keep en roodmus.

Ik geniet erg van zijn schrijfstijl. Ik vind verder zijn beschrijving van zijn ontwikkeling tot vogelaar erg herkenbaar en grappig verwoord. Kortom: ik heb dit boek in een adem uitgelezen en er erg van genoten.

Dorrestijns Vogelgids is geëllustreerd met kleine fotootjes (4 x 4 cm) van de vogels die in zijn verhaaltjes voorkomen. De meeste foto’s zijn geleverd door de vogelfoto-gemeenschap Birdpix.nl, een website met foto’s gemaakt van vogels in de vrije natuur.

SAMENVATTING

Voor liefhebbers van de cabaretier Dorrestijn die ook wat met vogels kijken hebben, is dit grappige boek een welgemeende aanbeveling waard.

Ronald Klingers, 5 april 2007