De zwaluwen van Singraven

De zwaluwen van Singraven

 

Schilderijen en tekeningen

Erik van Ommen

Tekst

Wilma Brinkhof

Bijdragen:

Paul Knolle en Gerben Wynia

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Utrecht

2006, 112 pagina’s

22,5 x 28 cm, harde omslag

incl. CD met hoorspel

ISBN 90 5011 232 3

Prijs

€ 29,95

Zwaluwen_Singraven BESPREKING

In dit juweel van een boek, met bijbehorend hoorspel op CD, worden het Twentse landgoed Singraven en zuidelijk Afrika door twee reizen op een schitterende manier aan elkaar verbonden.

De eerste reis betreft de jaarlijkse najaarstrek van de boerenzwaluwen die op Singraven broeden. Als metafoor voor die reis naar Afrika dient een verslag van een andere reiziger, mr. W.F.J. Laan, de laatste bewoner van Singraven, die in 1923 een Afrikasafari heeft ondernomen.

De terugreis van de boerenzwaluwen wordt verbeeld in de vorm van een hoorspel. Dit hoorspel in vijf is ook in het onvolprezen radioprogramma VroegeVogels (zondagochtenden op Radio 1) ten gehore gebracht.

De meer dan driehonderd prachtige olieverfschilderijen, tekeningen, etsen en aquarellen van Erik van Ommen, de goede verbindende teksten van zijn echtgenote Wilma Brinkhof, en het interessante historische reisverslag met foto’s van de expeditie van Laan vormen een uitstekende compositie.

Juist door het mooi vormgegeven contrast tussen het statige, kleinschalige landgoed en de grootsheid en het avontuur van Afrika krijgt de lange reis van de boerenzwaluwtjes een extra dimensie. Je kunt niet anders dan bewondering krijgen voor de zwaluwen, die deze reis twee keer per jaar maken. Dit gevoel wordt nog versterkt door het hoorspel.

Het boek is meer dan een natuurboek. Het verbindt natuur op een mooie, ongedwongen manier met kunst, cultuur en geschiedenis. Dit is zo’n boek waar je op een rustige zondagmiddag voor de open haard, met een goed glas wijn, eens lekker voor gaat zitten. Een lust voor het oog!

SAMENVATTING

Een prachtig vormgegeven boek, waarin door de reizen van boerenzwaluwen en door een expeditie in 1923 het Twentse landgoed Singraven wordt verbonden met zuidelijk Afrika. De schitterende illustraties van kunstenaar Erik van Ommen vormen de kern van dit heerlijke lees- en kijkboek.

Ronald Klingers, 31 oktober 2006