Jun04_Drome6

Juni 2004 – Drôme Provençale 6

Groenekikker110604A

Groene Franse kikker (Rana esculenta synklepton – Green Water Frog)

Graag liep ik vanaf ons huisje, sjalee zeggen de Fransen, even naar de vlakbij stromende rivier Eygues. De stroom was eind juni overigens gereduceerd tot een smalle strook water. Het zou me niet verbazen als er in juli/augustus nauwelijks of geen water meer in de bedding staat.

Aan de rand van de rivier zijn er altijd poeltjes en daar heb ik een aantal keren de telescoop gericht op groene kikkers. Vanaf een meter of tien kijk je dan zo diep in de ogen van die glibberige beestjes, dat je jezelf bijna ook een kikker voelt.

Groenekikker110604

Fransvlas080604

Frans vlas (Linum narbonense – Narbonne Flax)

Kleineratelaar190604

Kleine ratelaar (Rhinanthus minor – Yellow-rattle)

Wat zouden ze zien, denken, voelen, waarom blijven ze zo stil zitten, waarom gaan ze niet lekker zwemmen? Ik probeer me vaak in de gedachten en het gedrag van andere mensen te verplaatsen, soms lukt me dat een beetje, maar van dieren krijg je geen hoogte. Jammer, heel jammer, maar je kan op sommige gedomesticeerde beesten na, niet met ze communiceren.

Daarom heb ik mijn observatie van die stilzittende groene kwakers opgegeven en de camera op de telescoop gezet, de resultaten staan op deze pagina. Voor de liefhebbers heb ik er een foto voor het bureaublad van gemaakt (), is echt spectaculair! Verder een desktopfoto toegevoegd van graspieper.

Kruipendstalkruid140604

Kruipend stalkruid (Ononis repens – Rest-harrow)

(slot volgt)