Avifauna van de Biesbosch

Avifauna_Biesbosch

Auteurs
Sander Terlouw, Albert de Jong, Rob Haan,
Hans Gebuis en Reinier Jaquet

Uitgave
Strix uitgeverij 2020
580 pagina’s, 21 x 30 cm, harde omslag
ISBN 978 90 7377 600 5
€ 45
Voorinschrijving tot 5-12-2020: € 40

Avifauna van de Biesbosch

De laatste tijd verschijnen er steeds meer boeken met beschrijvingen van gebieden, de ontwikkeling van de streek, de waargenomen soorten enz. met vaak fraaie foto’s. Voor Vogeldagboek is het onbegonnen werk al die wandel- en gebiedsboeken te bespreken. Datzelfde geldt voor het doorgeven van petities en acties. Uitzonderingen vormen uiteraard (inter)nationale boeken en uitgaven van gebieden waar ik regelmatig kom.

In december komt een dikke pil uit met de beschrijving van één van de boeiendste gebieden in Nederland: de Biesbosch. Ik herinner me nog dat ik daar in mijn jonge jaren een eerste blauwborst zag en dat ik voor dagblad De Dordtenaar een recensie schreef van een film over De Biesbosch, waarna ik meteen ook ‘viel’ voor de in die film gespeelde Vier Jaargetijden van Vivaldi.

De Biesbosch is een zoetwatertijdengebied, uniek in zijn soort. Met bevers, zeearenden, visarenden. Het is zich na een ingrijpende herinrichting nog verder als natuurgebied aan het ontwikkelen. Geweldig om er doorheen te trekken, met de auto of – beter – op de fiets.

Ik heb nog maar een stukje van het boek kunnen bekijken. Maar omdat deze avifauna tot 5 december (verschijning 12 december) bij voorintekening (dus goedkoper) te bestellen is, wijd ik er alvast een korte bespreking aan. Het boek telt 580 pagina’s met zo’n zeshonderd foto’s. In het gebied zijn 328 vogelsoorten waargenomen die allemaal besproken worden. Ook aan de geschiedenis van De Biesbosch en de landschappelijke veranderingen wordt veel aandacht geschonken.

AdG, 11 november 2020