Natuurlijk Twente

Natuurlijk_Twente.jpg


Auteurs

Jan Parmentier en Eric W.A. Mulder

Foto’s
Jan Parmentier en Marijke Goorhuis

Uitgave
Boekwinkel Heinink, Denekamp 2011
120 pagina’s, 28,5 x 23,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 815907 2 3
€ 24,95

Natuurlijk Twente
op ontdekkingstocht

Als cadeautje had ik het boek Natuurlijk Twente ontvangen. Maar al bladerend en lezend vond ik het zo mooi, dat ik gevraagd had er een korte bespreking van te mogen maken in Vogeldagboek, ook al omdat het nog een vrij nieuwe uitgave was.

Ook dit is weer zo’n streekgebonden boek waarvan je merkt dat het met veel bezieling is gemaakt. Uitgangspunt vormen de diverse landschappen met hun geschiedenis en de ontwikkelingen die Twente tot het huidige gebied hebben gevormd, met daarbinnen prachtige landgoederen en natuurgebieden die grote bekendheid genieten, zoals het Haaksbergerveen, Engbertsdijksvenen en Twickel.

Verder komen nog aan bod de Bergvennen, het Springendal en het dal van de Mosbeek, het Molenven, het Hondenven en de Regge bij Hankate. De auteurs hebben zich moeten beperken en een keuze uit de boeiende landschappen moeten maken.

Twente, dat voor het grootste deel in het oosten van Overijssel ligt en ooit aan zee lag, is al in een grijs verleden gevormd en overblijfselen uit ijstijden bepalen mede het karakter van dit landschap. Geologisch interessant, een coulisselandschap, hier en daar heuvelachtig, uitgestrekte bossen, stukken overgebleven hoogveenmoerassen, cultuurlandschap, zeer afwisselend. Niet alleen de geschiedenis maar ook de toekomst wordt besproken.

Het boek is vooral opgezet voor wandelaars, zo worden er tips gegeven voor interessante wandelingen door de rivierdalen en langs vennen en door ander natuurschoon. Er staan juweeltjes van foto’s in het boek, voornamelijk van vlinders, libellen, planten, paddenstoelen en landschappen. Er hadden van mij ook best wat vogelfoto’s opgenomen mogen worden, er wonen daar genoeg goede fotografen.

Natuurlijk Twente is een fraai boek met veel interessante informatie over een tiental prachtige natuurgebieden. En net zoals bij andere regionale boeken: complimenten voor de samenstellers!


AdG, 4 januari 2012