Natuur in Nederland

Natuur_in_Nederland.jpg

Schrijver
Frank Berendse

Foto’s
Ruben Smit en anderen

Aquarellen
Ed Hazebroek

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2011
304 pagina’s, 22 x 28 cm, harde kaft
ISBN 978 90 5011 376 2
€ 29,95

Natuur in Nederland

Frank Berendse neemt de lezer mee op een flink aantal wandelingen door de Nederlandse natuur. Als een moderne Jac. P. Thijsse opent hij ons de ogen voor al het moois dat diverse landschappen ons nog te bieden hebben. Ik schrijf ‘nog’, want de schrijver is kritisch over datgene wat er met de natuur gebeurt. Op diverse plaatsen kraakt hij harde noten over de teloorgang van habitats.

Het boek zou oorspronkelijk zelfs een somber boek zijn geworden, zo staat in de inleiding, omdat Berendse zich had voorgenomen een laatste reeks wandelingen door Nederland te maken om afscheid te nemen van de natuur waarmee hij was opgegroeid. En hoewel het boerenland hem voldoende reden voor zijn somberheid bood, gaven daarbuiten soorten als bijenorchis, zeearend en kraanvogel zijn “rotsvaste pessimisme” toch een flinke deuk.

Gelukkig heeft hij ingezien dat er nog voldoende te genieten valt om een prachtig boek over de natuur te schrijven. Berendse schotelt ons tien landschappen voor, van de hoogvenen tot de polders, van het rivierenland tot de ‘Dutch mountains’. Zelfs de stad komt aan bod. Telkens geeft hij aan hoe het landschap is ontstaan, en waarom bepaalde soorten planten en dieren juist daar voorkomen. Gewapend met die kennis wordt zo’n gebied voor de lezer interessanter.

Om de wandelingen nog beter tot leven te brengen, is het boek voorzien van prachtige landschapsfoto’s en van schitterende aquarellen, met name van de vogels en de planten die beschreven worden.

Dit boek maakt dat men meteen zelf de natuur in wil, om met eigen ogen te zien wat de auteur beschrijft. Gelukkig kan dat, want de bijbehorende website biedt, behalve extra informatie, een uitgewerkte routebeschrijving van een aantal beschreven wandelingen.


Ronald Klingers, 21 november 2011