De Hei

DeHei.jpg

Opnamen
Henk Meeuwsen

Uitgave
Meeuwsen Natuurgeluiden 2011
CD speeltijd 78’50
CD-boekje in Nederlands en Engels
€ 17,50 incl. verzending

De Hei

Net alsof je tussen de burlende herten ligt. Waarschijnlijk was dat bij de opnamen ook zo, want hoe kan je anders zulke prachtige geluiden vastleggen van edelherten op het hoogtepunt van hun bestaan?

De bronst van de herten is één van de mooiste gedeelten op deze schitterende geluids-cd. Henk Meeuwsen heeft intussen een naam opgebouwd als natuurgeluidenspecialist en wellicht daardoor mocht hij opnamen maken op plaatsen en tijden waar anderen geen toestemming voor krijgen.

Op een cd met geluiden over de hei horen kraanvogels en korhoenders te staan. In ons land broeden nog maar sinds een aantal jaren enkele paartjes kraanvogels, en de korhoenders staan op het punt van uitsterven. Hij heeft hun geluid vastgelegd in Zweden.

Mét de herten vind ik het gebolder van korhoenders (ongelooflijke opnamen op slechts enkele meters afstand) en trompetterende kraanvogels het fascinerendst. Je hoort werkelijk alles wat hun keel en andere lichaamsdelen produceren. Hier is de vakman aan het werk. Hij heeft er jaren aan gewerkt om de geluiden perfect te registreren.

In totaal staan er zeventien tracks op de cd met 79 minuten geluid. Niet alleen vogels zoals boomleeuwerik, boompieper, roodborsttapuit, geelgors, veldleeuwerik, nachtzwaluw maar ook krekels, sprinkhanen en, uiteraard, schapen! De hei lééft op deze cd.


AdG, 10 oktober 2011