digitale fotografie natuur

Digitale_fotografie_natuur


Tekst en foto’s

Johan W. Elzenga

Uitgave
Pearson Education 2009
128 pagina’s, 19 x 24,5 cm
ISBN 978 90 430 1890 6
€ 19,95

 

digitale fotografie
natuur
tips en technieken voor het fotograferen van landschap en dieren
Het lijkt soms zo makkelijk: je ziet een mooi landschap, pakt je compactcamera, de stand automatisch voldoet meestal en je schiet een keurige foto. Wil je echter méér maken van een landschaps- of dierenfoto dan zal je toch echt ook al die andere knoppen en instellingen op je camera leren te gebruiken.

De bekende natuurfotograaf en digitale fotobewerker Johan Elzenga heeft een basisboek geschreven voor het toenemende aantal mensen dat de natuur in al haar facetten wil vereeuwigen. Niet met een ‘simpele’ camera maar met een digitale spiegelreflexcamera, die veel meer mogelijkheden biedt maar ook veel duurder is.

Elzenga, ook bekend van zijn goede boeken over digitale fotobewerking op de computer, volgt in dit ‘cursusboek’ de klassieke indeling: eerst uitleg over camera’s en objectieven (lenzen), de zo belangrijke verhouding tussen diafragma en sluitertijd en lichtcorrectie, het gebruik van filters, fotograferen in raw (met mogelijkheden om de foto achteraf te corrigeren zonder het ‘negatief’ geweld aan te doen) en dan een uitgebreide uitleg over de compositie van de foto’s.

Bij het uitzoeken van plaatjes voor de krant trok ik (vroeger) een denkbeeldig kruis over een foto en op die lijnen moesten de zwaartepunten liggen. Elzenga legt verfijndere technieken uit om sprekende composities te maken. Het kan een foto maken of breken.

Licht is het belangrijkste uitgangspunt bij fotografie. Mist het, is het bewolkt, regent het, heb je strijk- of tegenlicht, het licht van zon en maan en sterren, kunstlicht. Al die omstandigheden vragen om aparte camera-instellingen die foto’s met een specifieke sfeer opleveren.

Ten slotte geeft Elzenga adviezen speciaal voor het fotograferen van vogels, zoogdieren, macrofoto’s van planten en insecten en panoramafoto’s en komen kort technieken aan de orde als fotobewerking en HDR, dat is het samenstellen van één foto uit een reeks foto’s met wisselende belichting. Kortom, een leerzaam boek.

AdG, 16 februari 2010