Birdpix 5

Birdpix5

Auteurs
70 fotografen

Ontwerp en vormgeving
Arno ten Hoeve

Eindredactie
Daan Schoonhoven


Uitgave
Birdpix 2009
156 pagina’s, 23 x 23 cm
ISBN 978 90 79588 02 2
€ 29,95

Birdpix 5
88 tips voor vogelfotografie

Op de website van
Birdpix zijn de mooiste Nederlandse vogelfoto’s te vinden. Amateurfotografen en misschien zelfs enkele ‘beroeps’ plaatsen hier hun plaatjes – en er zijn de laatste jaren heel veel fotografen bijgekomen. Dat levert een scala aan schitterende foto’s op.

De nadelen van Birdpix heb ik al eens genoemd: door er competities aan te verbinden waarbij men elkaar foto’s mag be- en veroordelen, is het vrijblijvende ervanaf en doen fotografen hun best om nog mooiere foto’s te maken waarbij sommigen het niet zo nauw nemen met de natuur.

Birdpix zelf probeert het wel in de hand te houden: zo werden van de kleinst waterhoentjes in Zevenhoven, waar zich allerlei misstanden voordeden, geen foto’s meer geplaatst. Het leek bovendien verdacht veel op nestfotografie en ook dat staat Birdpix niet toe. Wel worden helaas nog foto’s op Birdpix gepubliceerd waarbij vogels door onnatuurlijke handelingen voor de lens gelokt zijn.

De foto’s in dit inmiddels vijfde jaarboek zijn opnieuw prachtig: baardmannetje op ijs, torenvalk in de sneeuw, parende stelkluten op Lesbos (er zijn ook een aantal foto’s opgenomen die niet in Nederland en België zijn gemaakt), een vissend nonnetje, enz. Staaltjes van geduld, vakmanschap en geluk. Ook de opmaker verdient een compliment want het boek ziet er mooi en verzorgd uit.

Vier delen met mooie afbeeldingen voldeed kennelijk niet meer. De bedenkers van Birdpix hebben als extraatje 88 tips toegevoegd waaruit beginnende fotografen lering kunnen trekken om aansprekende(r) foto’s te maken. Trouwens, bij alle foto’s staan apparatuur en camera-instellingen vermeld en dat geeft veel bruikbare informatie.

Na het bekijken van zo’n boek, waarbij de fotografen een toelichting geven op de omstandigheden waaronder de foto’s zijn gemaakt, krijg je meteen zin om met je camera naar buiten te rennen…

AdG, 4 augustus 2009