Leer het heelal begrijpen

Serie: Genieten van de sterrenkunde

Leer het heelal te begrijpen

Planisfeer van Nederland en België

 

Auteur

Rob Walrecht

Uitgeverij

Rob Walrecht Productions

Genieten van de sterrenhemel

2006, 21 x 29,5 cm, 66 pag’s,

ISBN 90 77052 01 1

Prijs € 14,95

Genieten van het heelal

2007, 21 x 29,5 cm, 66 pag’s

ISBN 90 77052 22 4

Prijs € 14,95

Planisfeer

voor Nederland en België

2007, draaibare sterrenkaart, 25 x 25 cm

ISBN 978 90 801496 1 8

Prijs € 9,95

Genieten_sterrenhemel

Genieten_heelal

Planisfeer061207

BESPREKING

Zijn draaibare sterrenkaarten zijn inmiddels in vele talen beschikbaar en worden over de hele wereld gebruikt. Met die fraai uitgevoerde planisferen kan je overal op onze aarde op alle donkere uren van de dag de sterren aan het firmament herkennen en op naam brengen.

In zijn drang om de geheimen van het heelal aan een groot publiek begrijpelijk uit te leggen, heeft astronoom Rob Walrecht (zijn ‘missie’ is het overdragen van kennis over het heelal) recent ook een serie boekjes geschreven. In 2006 verscheen Genieten van de sterrenhemel, dit jaar kwam uit Genieten van het heelal en in 2008 verschijnt Genieten van het zonnestelsel.

Het is een verrassende trits boeken, erg leerzaam en op glossy papier gedrukt, heel mooi. De foto’s komen daardoor prachtig tot hun recht, evenals de tekst en de tekeningen. De teksten over deze toch niet eenvoudige materie zijn inderdaad, zoals hij in zijn brochures belooft, heel begrijpelijk geschreven en zo eenvoudig mogelijk gehouden. Hierdoor zijn de boeken toegankelijk voor jongelui vanaf het voortgezet onderwijs (volgens de auteur ook bruikbaar in de laatste jaren basisonderwijs).

Om een indruk te geven van de verschenen werken van Rob Walrecht (en dat zijn er intussen behoorlijk wat, zie de website Rob Walrecht Productions) heb ik ook de dit jaar vernieuwde Planisfeer voor Nederland en België bekeken. Er zijn er voor vrijwel de hele wereld, in diverse talen, zelfs vakantieplanisferen in het Nederlands voor bijv. Zuid-Europa.

Deze draaikaarten zijn heel vernuftig opgezet, het resultaat van vele jaren ervaring. De planisfeer voor Nederland en België is bruikbaar tussen 47 en 57 graden Noorderbreedte. Je kiest op de draaischijf een dag van de maand, het uur (er is rekening gehouden met zomer- en wintertijd), houdt de kaart boven je hoofd in de richting van de windrichtingen, zoekt een heldere ster et voilà: via de planisfeer kan je zien welke sterren er op dat moment aan de hemel staan.

Wat de boeken betreft: Genieten van de sterrenhemel is het basisboek van de drie. Genieten van het heelal gaat flink wat dieper op de materie in, je mag aannemen dat Genieten van het zonnestelsel hetzelfde niveau haalt. Hoe goed de boeken ook zijn: de index is te beperkt. Een uitgebreidere inhoudsopgave zou de bruikbaarheid van de boeken flink vergroten.

SAMENVATTING

Rob Walrecht heeft diverse interessante uitgaven op zijn naam staan om jong en oud meer begrip over ons heelal te geven. Zijn planisferen zijn aanraders, de twee van de drie verschenen boekjes in de serie Genieten van de sterrenkunde zijn makkelijk leesbaar, leerzaam en prachtig uitgevoerd.

6 december 2007