Nederlandse_landschappen

Natuurfotografie in de praktijk

Nederlandse landschappen

 

Foto’s en tekst

Ruben Smit

Uitgave

Tirion Natuur, Baarn

2007, 144 pagina’s, 17,5 x 24 cm

ISBN 90 5210 676 2

Prijs

€ 19,95

Nederlandse_landschappen BESPREKING

Na de verschijning van zijn prachtige (foto)boek Verborgen Veluwe beloofde Ruben Smit mijn wens te zullen vervullen voor een uitgave waarbij de instellingen van zijn camera worden vermeld.

Dat boek is er nu, geheel gewijd aan de moeilijke kunst van landschapsfotografie, de specialiteit van de fotograaf. En bij elke foto staan de camera-instellingen: welke lens, diafragma, sluitertijd, over- of onderbelicht, de iso-waarde, analoog of digitaal, statief wel of niet gebruikt.

Wat het boek zo uiterst leerzaam maakt, is dat Smit uitlegt waarom hij een bepaalde lens gebruikt, waarom hij een grote diafragmawaarde gebruikt of juist een kleine, waarom hij wel of niet extra belichtingsstops invoert, enz.

Daarmee heb je natuurlijk nog geen mooie foto. Want ‘kijken’ is volgens hem het allerbelangrijkste. De fotograaf legt aan de hand van foto’s haarfijn uit waar je op moet letten bij landschapsfotografie, en vooral waar hij op heeft gelet om tot een mooie compositie en afdruk te komen.

Behalve deze vaardigheden bestaat een flink deel van het boek uit de manieren waarop je het beste bepaalde landschapstypes kan vastleggen: kust, bos, agrarisch gebied, water, heide, hoogveen en stuifzand. Zijn toelichting Analyse/techniek bij elke foto geeft een boeiende inkijk in zijn gedachten hoe een foto te maken. Bij elk landschap is er een ’tiplijst’ met de beste plekken in Nederland om te fotograferen.

SAMENVATTING

Mooie landschapsfoto’s maken is een kunst. Onontbeerlijk zijn technische kennis en inlevingsvermogen in het onderwerp. Ruben Smit geeft in dit bijzonder instructieve boek tips over hoe je camera en lenzen kan gebruiken. Maar vooral leert hij hoe je naar landschappen moet kijken om goede en spannende foto’s te maken.

 

10 maart 2007