Extreme Natuur

Extreme Natuur

 

Schrijver

Mark Carwardine

in samenwerking met

Rosamund Kidman Cox

Vertaling

Ilse van den Meijdenberg

Uitgave

National Geographic Nederland

2006, 320 pagina’s

25,5 x 28,5 cm, harde omslag

ISBN 90 8537 044 2

Prijs

€ 39,95

BESPREKING

Dit is het verbazingwekkendste natuurboek dat ik in lange tijd gelezen heb. Buitengewoon boeiend zijn de verhalen, met prachtige foto’s, over de extreemste en vaak bijzonder bizarre eigenschappen die plant en dier bezitten.

Daarmee heb ik eigenlijk alles gezegd over dit boek. Het is een reis in woord en beeld langs fenomenale natuurverschijnselen. Bij elk verhaal verwonderde ik me over de ongelooflijke diversiteit in flora en fauna.

Zo wist ik bijvoorbeeld van gierzwaluwen wel dat ze niet kunnen landen en opstijgen maar zich moeten laten vallen om te kunnen vliegen. Ze slapen, drinken, eten en paren al vliegend. Maar dat jonge gierzwaluwen na het uitvliegen bijna twee jaar onafgebroken in de lucht hangen…. Zo staan er tal van bijna ongelooflijke en bijzonder boeiende situaties uit de natuur beschreven.

Het boek is gesplitst in vier hoofdstukken: Extreme prestaties (zoals het giftigste dier, de dodelijkste plant, de luidste vogelroep), Extreme beweging (beste hoogspringer, diepste duiker, snelste vlieger, sterkste dier), Extreme groei (snelst groeiende plant, grootste plant, zeldzaamste dier, oudste vissoort) en Extreme families (o.m. dodelijkste seksleven, meeste geslachtsorganen, vreemdste broedmethode, meest ruziënde broers en zussen).

Bij het vreemdste nestmateriaal is een zwarte kraai in Tokio afgebeeld die een groot nest van kledinghangers heeft gemaakt. Een kleine zwaan heeft volgens dit boek de meeste veren; dat kan wel kloppen maar de foto bij het artikel is van een fluitzwaan; de wetenschappelijke naam klopt wel.

Het boek is geschreven door de populaire zoöloog, boekenschrijver en (tv-)presentator Mark Carwardine, vooral bekend door zijn liefde voor de zee(dieren).

SAMENVATTING

In Extreme Natuur staan korte en boeiende artikelen, met 180 heel mooi foto’s op groot formaat, over de wonderlijkste verschijnselen die je in de natuur kan tegenkomen. Van het grootste dier tot de hardst stinkende plant en zo’n 150 andere bizarre fenomenen.

 

19 april 2006