Vogelvrij

Vogelvrij.jpg 

Tekst
Gerard Ouweneel

Illustraties
Elwin van der Kolk

Uitgave
Stichting het Vogeljaar 2010
190 pag’s, 17,5 x 21,5 cm, harde omslag
ISBN 978 94 908 0101 4
€ 19,50

Vogelvrij
en 70 andere vlerkenstreken


Het boek Vogelvrij
heb ik tweemaal gelezen, binnen een maand tijd. Dat was helemaal geen straf, hoewel de oorzaak lag in het kwijtraken van mijn eerste notities…

Het is een boek dat zo veel herkenning met het verleden en met mijn eigen natuurbelevenissen geeft, dat vrijwel alle hoofdstukken, bestaande uit losse verhalen, ergens binnenin je aha-ervaringen oproepen. Kort proza, zeer treffend. Iedereen die schrijft, weet dat kort schrijven moeilijker is dan je pen laten gaan. Gerard Ouweneel vertelt steeds hele verhalen op slechts enkele pagina’s, knap gedaan!

Meestal worden fotografen of illustratoren aan het einde van een recensie genoemd. Nu eens een uitzondering. Hoewel je Elwin van der Kolk (1972) ten opzichte van Ouweneel (1937) jong mag noemen, is zijn naam in de vogelwereld al even bekend. Met zijn penselen maakt hij prachtige vogelschilderijtjes. Ruim zeventig illustraties sieren het boek op. Op zijn website is nog meer van zijn klasse te zien. Daarbij valt de natuurgetrouwheid van de afgebeelde vogels op.

Terug naar Ouweneel, zijn hele leven een vogelman in snavel en staart. Hij heeft diverse boeken gepubliceerd en korte verhalen, eerder voor een deel  verschenen in Vlerkenstreken. In dit boek zijn ook ongepubliceerde verhalen opgenomen.

Zijn vogelhart lag voornamelijk in de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen (bestaat als zodanig niet meer), maar met evenveel smaak vertelt hij over zijn vele buitenlandse reizen, over andere vogelgebieden zoals de waarden, de wadden en de delta en over voorvallen met andere vogelaars. Die worden met name genoemd, en dat ‘doet’ het altijd goed. Ook dat geeft een aha-gevoel..

Vogelvrij is een heerlijk leesboek met prachtige schilderijtjes. Met veel nostalgie. Wat geweest is – en dat was soms heel erg mooi – komt niet terug. Het laatste hoofdstuk heet niet voor niets Apocalyps: de ondergang van de steenuil van zijn en onze wereld. De afbraak blijft doorgaan. Vrij naar Gerard Ouweneel borrelde na lezing bij mij op: Maar gelukkig ben ik de zestig gepasseerd.


AdG, 5 februari 2011