dier vrienden boek

Auteurs
Coco & June

Illustraties
Coco & June

Uitgave
Uitgeverij Infodok 2024
128 pagina’s, 20 x 26 cm, harde omslag
ISBN 978 90 0228 103 7
€ 19,99

Leeftijd
Vanaf 7 jaar

dier vrienden boek

Deze uitgave bestaat uit twee delen. Het eerste deel is bestemd voor de beginnende lezer die eenvoudige woorden met elkaar kan verbinden, zodat een woord als ‘ijsbeer’ geen problemen oplevert. ‘Diervrienden’ is het tweede deel. De teksten zijn uitgebreider en gaan over dierenduo’s die elkaar helpen in de strijd om het bestaan.

De inleiding is gericht aan de jonge lezer, maar praat wat over hen heen met zinnen als: ‘De dieren hebben verrassend eenvoudige namen, die zelfs de kleinste lezers kunnen lezen’. Zo richt je je toch weer meer tot de ouderen.

In het eerste deel geeft de kleur van de pagina het leefgebied van een dier aan. Leven ze in de lucht, bomen, grond of het water? Of in een combinatie hiervan? Dat levert soms moeite met de leesbaarheid op. De aasgier krijgt een lichtblauwe bladzij toebedeeld, omdat hij in de lucht leeft. Daar is niets mis mee, maar de tekst is gedrukt met witte en nog lichtblauwere letters. Het is bekend dat jonge lezers gediend zijn met contrast tussen paginakleur en kleur van de letters. Vooral voor degenen die moeite hebben met lezen, daagt deze manier van vormgeven niet uit tot het kennisnemen van de tekst.

Ook het tweede deel kent gekleurde pagina’s, maar dan geven de kleurtjes een bepaald gedrag aan. Zoals: ik help andere dieren voedsel vinden, ik bescherm of sla alarm enz.

De illustraties zijn prachtig, maar er valt wel wat op af te dingen. Op de gekleurde linkerpagina vind je naast de tekst in een iets donkerder kleur een tekening van een gedragsuiting van het dier dat je op de rechterpagina toekijkt. De zichtbaarheid van de tekeningen is niet geweldig door ook weer te weinig contrast. De illustratie op de rechterpagina toont je heel mooi een dier in een karakteristieke houding. In het tweede deel ‘diervrienden’ zie je in duidelijke aquarellen hoe twee soorten dieren met elkaar samenleven.

De tekst is heel informatief, maar gaat vaak over buitenlandse dieren. Hoe interessant ook: er is al zoveel te vinden over ijsberen, clownvissen, mangoestes, wrattenzwijnen etc. Wat zou het mooi zijn als een dergelijk boek ook eens geheel ging over inheemse dieren. Zodat je met de kennis van het boek in je achterhoofd de dieren in je eigen omgeving zou kunnen bewonderen. Want bewondering voor dieren roept de tekst dan wel weer op. Hoe zij zich in een wereld vol uitdagingen staande weten te houden. Helaas ontbreekt een paginanummering en inhoudsopgave, zodat iets nazoeken een grotere puzzel wordt dan nodig is. Pluspunt: het boek heeft een leeslint!

Ko Katsman, 11 maart 2024