Eén plus één is meer

Auteur en illustraties
Katherine Roy

Vertaling
Geert-Jan Robers

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2023
72 pagina’s, 22 x 29 cm, harde omslag
ISBN 978 90 501 1934 4
€ 21,95

Leeftijd
Vanaf 9 jaar

Oorspronkelijke titel
Making More, How Life Begins

Eén plus één is meer

Hoe planten en dieren zich voortplanten

Vele jaren geleden studeerde ik voor een onderwijsbevoegdheid biologie. Een van de onderdelen die we moesten kennen, ging over voortplanting en erfelijkheid. De schrijver van ons leerboek had blijkbaar zijn best gedaan om alles zo taai en onoverzichtelijk mogelijk op te schrijven, want er was geen doorkomen aan. Ook mijn medestudenten vonden het allemaal maar moeilijk. Er werd vaak gemopperd. Hadden we toen dit jeugdboek maar gehad!

In de inleiding lees je dat de voortplanting gewoon is en toch bijzonder. Misschien is het wel de belangrijkste uitvinding ooit… Maar hoe werkt het?

Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken: ontmoeten, versmelten, embryo en veranderen. De hoofdtekst bestaat uit een vlot leesbaar verhaal. Met een dungedrukte, heel kleine letter staat wat meer informatie netjes op een rijtje. Jammer dat het zo klein gedrukt is, want dat nodigt niet tot lezen uit, terwijl die informatie meer verdieping van de hoofdtekst geeft.

We beginnen met een cel. In elke cel zitten gebruiksaanwijzingen die we ‘genen’ noemen. Dan volgt een uitleg over DNA en de speciale voortplantingscellen. De tekst wordt ondersteund door duidelijke tekeningen, waardoor je een helder beeld krijgt van het verschil tussen ei- en zaadcellen.

De verschillende diergroepen, zoogdieren, vogels, vissen etc. hebben elk hun eigen manier van voortplanten. Hoe dat precies gaat, of ze elkaar inwendig of uitwendig bevruchten, levendbarend of eierleggend? Het komt allemaal aan bod. Uiteindelijk leidt dit tot een embryo of in het geval van planten tot zaad. Het laatste hoofdstuk ‘Veranderen’ gaat over het leven zelf en de kijk die de schrijfster erop heeft. Dat zet ook volwassenen aan tot nadenken over dit onderwerp.

Dit boek kan heel goed het begin zijn voor gesprekken met je kind over voortplanting en seksualiteit. Over dat laatste wordt niet geschreven, maar daar is de tekst ook niet voor bedoeld. Achterin is een lijst met verklaring van de moeilijke woorden opgenomen. Rest nog te noemen dat de illustraties van de auteur prachtig zijn!

Ko Katsman, 11 november 2023