Outdoor


De omslag van het boek is van kurk gemaakt,
de titel is er ingebrand.

Auteur
Gerard Janssen

Illustraties
Maartje Kuiper

Foto’s
Eva Krebbers

Uitgave
SNOR 2023
128 pagina’s, 17,5 x 22,5 cm
ISBN 978 94 6314 161 1
€ 24,99

Outdoor

Relaxen in de natuur

Met hoofdstukken als ‘Wandelen en kleding’, ‘Oriënteren en weer voorspellen’, ‘Wildplukken en bomen’ en ‘Spoorzoeken’ zou je bijna denken dat we hier te maken hebben met een survivalgids of een boek over bushcraft.

Maar deze bundel is volgens de inleiding geschreven om contact te maken met de natuurmens in jezelf. Het is bedoeld als kennismaking met eeuwenoude methoden van omgang met de natuur, om te leren te ontspannen in de natuur. Dat klinkt dan wat mij betreft weer wat te soft indien je het boekje doorneemt, want daarin staan toch vooral leuke natuurweetjes en handige tips voor het verblijf in de Nederlandse natuur.

Het is een allegaartje van dingen die op de een of andere wijze met de natuur of met het verblijven in de natuur te maken hebben, variërend van hoe een vuurtje te maken tot een inleiding in het herkennen van diersporen, van determinatie van verschillende boomsoorten tot een kennismaking met de Japanse kunst shinrin-yoku, dat zo veel betekent als de kunst van het genieten in de natuur.

De auteur wilde waarschijnlijk eerst nog meer informatie kwijt over alles wat met buiten bezig zijn te maken heeft, maar heeft dit later ingekort. Dat denk ik niet alleen omdat allerlei onderwerpen slechts kort worden aangestipt of onvolledig behandeld, maar ook meen ik dit te mogen opmaken uit de alinea ‘Touwen en messen’. Diverse weetjes over messen en het gebruik ervan, maar niets over touwen!

Ronald Klingers, 9 november 2023