Darwins fabuleuze wormenshitshow

Darwins_fabuleuze_wormenshitshow

Auteur
Polly Owen

Illustraties
Gwen Millard

Vertaling
Sarah Devos

Uitgave
Infodok 2023
32 pagina’s, 24 x 28 cm, harde omslag
ISBN 978 90 02 27831 0
€ 16,99

Leeftijd
Vanaf 6 jaar

Oorspronkelijke titel
Darwin’s Super-Pooping Worm Spectacular
Wide Eyed Editions 2023

Darwins fabuleuze wormenshitshow

In de tijd van Darwin (negentiende eeuw) waren regenwormen geen geliefd studieobject. Misschien is dat nu veranderd, maar nog steeds verschijnen er niet veel publicaties over regenwormen. Polly Owen heeft daar met dit jeugdboek verandering in gebracht.

Darwin reisde de hele wereld over. Hij bezocht de Galapagoseilanden en naar aanleiding van de vinken die hij daar zag, ontwikkelde hij zijn evolutietheorie die hij later zou beschrijven in ‘On the Origin of Species’. Een boek dat bestaande opvattingen achterhaalde en in sommige kringen nog steeds omstreden is als ontkenning van de schepping door een almachtige God.

Eén diertje dicht bij huis interesseerde hem het meest van allemaal: de regenworm. Het verhaal begint met vooroordelen die mensen in Darwins tijd tegen regenwormen hadden, een slijmerig, ondergronds kruipend dier dat planten kapot maakte, de grond beschadigde en een rommeltje in tuinen veroorzaakte.

We zijn getuige van de proeven die Darwin met wormen deed om de vooroordelen te ontkrachten. In het boek gaat het dan over het ontdekken van de superkracht van wormen. Hoe kunnen ze kijken terwijl ze geen ogen hebben? Hoe kunnen wormen horen? Kunnen wormen ruiken? Darwin vond antwoorden op die vragen, maar zijn omgeving reageerde nog steeds niet enthousiast. Hij gaf de moed bijna op.

Tot het moment dat hij begreep dat de superkracht in poep schuilde. De stenen van Stonehenge hielpen hem bij de berekeningen hoeveel centimeter aarde, of eigenlijk wormenpoep, er in vijf jaar bij kwam. Dat alles beschreef hij in een boek ‘De vorming van plantaardige teelaarde door de werking van wormen’.

Om dit alles in een jeugdboek te beschrijven, moet je wel over talent beschikken. Het is de schrijfster meer dan gelukt. De teksten lezen prettig. De illustraties zijn overvloedig en humoristisch. Afwisselend staan de teksten gewoon gedrukt en in praatwolkjes. Wormen komen zelf aan het woord in zwarte praatwolkjes met witte letters. Zulke details geven aan dat er zorgvuldig is nagedacht over de samenstelling van tekst en illustraties. Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit boek meer wil weten over regenwormen en Darwin.

Ko Katsman, 19 september 2023