Spinnen, Wantsen en Sweefmiggen

Spinnen_Wantsen_Sweefmiggen

Auteur
Sake P. Roodbergen

Foto’s
Theodoor Heijerman, Bert Oving,
Petra Tenge en Peter Koomen

Uitgave
Wijdemeer 2023
208 pagina’s, 10,5 x 18 cm
ISBN 978 94 9205 291 9
€ 12,50

Fryske natoergidsen
per deeltje € 12,50

Fûgels (2005)
Blommen (2013)
Deiflinters en Libellen (2015)
Nachtflinters (2016)
Poddestuollen (2017)
Kevers (2019
Beammen (2021)

Spinnen, Wantsen en Sweefmiggen

Fryske natoergids

Sake P. Roodbergen is een beroemde Fries. Vorig jaar zelfs benoemd tot lid van verdienste van de Fryske Akademy om zijn grote verdiensten voor de Friese cultuur.

Maar hij is ook ver buiten Friesland bekend vanwege zijn tomeloze inzet voor de kievit en voor het behoud van de traditie van het zoeken/rapen van kievitseieren. Kievitseierenzoekers (Fries: ljipaaisikers) zijn deskundig en gemakkelijk te motiveren beschermers van weidevogels en andere natuur.

De oud-docent heeft diverse boeken geschreven, o.a. het boeiende De kievit in de serie vogelgidsen van Atlas Contact. Van zijn hand is ook de serie Fryske natoergidsen, uiteraard in het Fries. In mei verscheen zijn achtste natuurgids, over Spinnen, Wantsen en Sweefmiggen.

Hoewel het Fries een officiële Nederlandse minderheidstaal is (met het Limburgs en Nedersaksisch), valt het voor anderstaligen niet mee om zijn boekjes vlot te lezen. Daarom beperk ik me tot wat algemene opmerkingen over het laatste deel.

Van alle drie beschreven groepen (spinnen, wantsen en zweefvliegen) worden de vijftig meest voorkomende soorten besproken. Een soort per pagina met de Friese, Nederlandse en de wetenschappelijke naam, met een of meerdere foto’s en met de hoofdstukken Algemien en Libben (Leven). Voor alle drie groepen is er een inleiding met algemene wetenswaardigheden. Koartsein: in handige en hiele aardige rige fjildgidsen.

AdG, 24 juli 2023