De woelige wereld van de worm

De_woelige_werreld_worm

Tekst en illustraties
Noemi Vola

Vertaling
Marion Everink

Uitgave
Uitgeverij Parade 2023
256 pagina’s, 16 x 22 cm, harde omslag
ISBN 978 94 6319 282 8
€ 22,50

Leeftijd
Vanaf 7 jaar

Oorspronkelijke titel
Sulla vita sfortunata dei vermi
Trattato abbastanza breve di astoria naturale

De woelige wereld van de worm

Over een onderaards leven vol hindernissen

Een jeugdboek over de regen- of aardworm. Niet het eerste wat in je opkomt als je een natuurboek wil aanschaffen. Maar wanneer je de roze kaft alleen al ziet en je de uitgave doorbladert, nodigt het uit tot lezen en vooral kijken.

Om te beginnen de illustraties: die zijn heel sprekend. Neem alleen al het rijtje van zeven gelaatsuitdrukkingen van de regenworm, met een pijltje naar het gezicht hoe hij het vaakst kijkt. We zien twaalf bladzijden met tunnels, omdat ze allemaal verschillend zijn en in het leven van een worm het enige dat belangrijk is.

In de inleiding gaat het over de biologie van de regenworm. Het is zo geschreven en getekend dat je er met plezier naar kijkt en de tekst tot je neemt. Bij de beschrijving van de kleur gebruikt de schrijver de opsomming om vele tinten roze te beschrijven. Een andere keer beperkt ze zich tot weinig tekst en de tekening van een meetlint om de lengte weer te geven van zeven exemplaren.

Charles Darwin krijgt een paar bladzijden als enige wetenschapper die geïnteresseerd was in regenwormen en daarover een studie publiceerde; de bijbehorende illustratie is erg grappig. In de volgende hoofdstukken vind je een mengeling van fantasie en werkelijkheid. Alweer speelt de tekening daarin een belangrijke rol.

Humoristisch is de illustratie van de kop en staart die het erover eens moeten worden welke kant ze opgaan bij een wegsplitsing. Tijdens een onweer worden kop en staart gescheiden, waardoor het diertje in een soort crisis belandt. Het onweer is de aanleiding om op de laatste bladzijde een aantal gedragsregels bij bliksem te geven.

Of je als kind altijd de zo nauw verweven fantasie en werkelijkheid uit elkaar kan houden weet ik niet. Maar is dat belangrijk? De woelige wereld van de worm biedt je een inkijkje in het leven van aardwormen en is het lezen daarom dubbel en dwars waard. Jammer dat de bladzijden niet zijn genummerd want dat maakt terugzoeken lastiger.

Ko Katsman, 30 juni 2023