Jagerslatijn

Jagerslatijn

Auteur
Nettie Dekker

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2023
104 pagina’s, 12 x 19 cm
ISBN 978 90 5011 919 1
€ 12,50

Jagerslatijn

Mythes en fabels over de jacht

Jagers doden dieren voor hun plezier. Je geeft toch geen duizenden euro’s per jaar uit aan een hobby die je niet leuk vindt? Wat voor mensen zijn (plezier)jagers eigenlijk?

Dit is de rode draad in het boekje Jagerslatijn van publicist Nettie Dekker. Ze gebruikt stevige woorden om de ‘gewelddadige’ jagers aan de kaak te stellen. Maar al haar beweringen onderbouwt ze met verwijzingen naar (wetenschappelijke) publicaties en wetsartikelen.

Bij lezing van Jagerslatijn met alle argumenten en stellingen tegen de jacht, bekruipt je het zeer onbehaaglijke gevoel dat verzet tegen de (plezier)jacht nodeloos is. De stem en de belangen van wilde dieren worden nauwelijks gehoord. De jagerslobby – waaraan miljoenen worden uitgegeven – is heel sterk en omdat er ook veel jagers zitten in beslissende organen, blijft het doodschieten van dieren maar doorgaan.

Voorbeeld. Eind 2021 kondigde de provincie Limburg aan dat op haar gronden alleen maar gejaagd mocht worden bij aantoonbare schade. De jagers woedend en ze chanteerden de provincie dat ze dan ook geen dieren meer wilden afschieten voor ‘faunabeheer’. Als ze niet meer voor hun plezier dieren mochten doden, werkten ze ook niet meer mee aan noodzakelijke jacht. De provincie zwichtte. Welke overheidsinstantie heeft het lef om haar poot stijf te houden?

Zo staat het boek vol met feiten over de effectiviteit van de belangenbehartiging door jagers. Wetenschappelijk onderzoek naar nut en noodzaak van afschot wordt van de hand gewezen. Wildtellingen door jagers zijn erg fraudegevoelig want zij hebben belang bij hoge aantallen. Faunabeheerplannen zijn onwetenschappelijk, op onderdelen onjuist en betrouwbare effectmetingen ontbreken, stelt de auteur. Het is verbijsterend dat deze plannen toch de basis vormen voor het lot van een heleboel in het wild levende, vaak wettelijk beschermde dieren.

Als hobby is de jacht immoreel. Jacht verandert natuurlijk gedrag van dieren, het verstoort ecosystemen en veroorzaakt ernstige schade aan de natuur en aan dierpopulaties. Eens zal de jacht, is Dekker het met advocaat Polly Higgins eens, als ecocide worden bestempeld.

Jagerslatijn is één grote aanklacht tegen de jacht, gebaseerd op feitelijkheden. Voor tegenstanders van de (plezier)jacht bevat het veel informatie om het welbewuste doden van dieren gemotiveerd af te keuren. Voor jagers is dit ‘pamflet’ een spiegel om eens langdurig in te kijken. Of ze hun spiegelbeeld kunnen verdragen?

AdG, 21 juni 2023