Soortenschat

Soortenschat

Auteur
Geert-Jan Roebers

Illustraties
Pieter Fannes

Uitgave
Gottmer Kinderboeken 2022
152 pagina’s, 24 x 27 cm, harde omslag
ISBN 978 90 257 7363 2
€ 24,99

Leeftijd
Vanaf 8 jaar

Soortenschat

Kindercanon van de natuur in de Lage Landen

Soms krijg ik de vraag: wat is het nut om alle namen van planten en dieren te kennen? Mijn antwoord is: een naam is de sleutel tot meer kennis. Je kan best genieten van al die gele plantjes en al die bonte vogels. Maar ze blijven min of meer anoniem. Hun naam maakt verdieping mogelijk. Of het nu om een paardenbloem of een roodborsttapuit gaat, maakt niet uit. Kennis van hun naam geeft je toegang tot informatie die je anders misschien zou laten liggen. Een plant of dier is dan geen toevallige passant meer, maar een beschermwaardig individu.

Het is een soort natuurwet dat hoe jonger je de namen leert, hoe gemakkelijker je de namen onthoudt. Bij het ouder worden is dat steeds lastiger. Daarom vind ik boeken als Soortenschat zo belangrijk. Kinderen vanaf acht jaar hebben hiermee een boek in handen waarmee ze aan de slag kunnen.

Per onderwerp gerangschikt vinden ze informatie over bijvoorbeeld buurtbomen, -vogels en planten. Maar we gaan ook wat verder van huis in het hoofdstuk strandvondsten. Heel leuk vind ik de opname van een hoofdstuk Gewassen. Hoe vaak krijg je niet de vraag: wat groeit er eigenlijk op die akker?

Elke soort wordt over een hele pagina behandeld, niet in saaie lappen tekst, maar met korte tekstjes en aansprekende illustraties. Pieter Fannes verdient een compliment voor de fraaie tekeningen. Wat minder vind ik een aantal spraakballonnetjes *onthouden. In een poging de lezers ezelsbruggetjes aan te reiken om een bepaalde soortnaam te onthouden, worden allerlei, naar mijn mening gezochte, constructies bedacht om de naam in te prenten.

Een speels element zijn de kaartjes met plaatjes. Je kunt ze downloaden van internet en dan uitprinten. Het gaat erom de soorten te leren kennen, maar als je ze tweemaal uitprint zou je ook een spelletje als memory kunnen spelen. Een apart hoofdstuk is gewijd aan zogenaamde schatten. Bijzondere soorten als o.a. vos en ringslang worden daar in het zonnetje gezet.

De behandelde soorten zijn dikwijls zonder moeite in de onmiddellijke omgeving te zien. Je hoeft niet naar een ver buitenland om toch te kunnen genieten van de natuur. Achterin staat een streeplijst waar de gebruiker kan aangeven of hij de soort al kent of gezien heeft. Helemaal achteraan staat het register. Dat is iets wat je niet veel tegenkomt in een jeugdboek. Voor mij is het een boek om bij de hand te hebben en daarmee met kinderen van de natuur te genieten.

Ko Katsman, 9 september 2022