Ruby’s safari

Rubys_safari

Auteur en foto’s
Bart Vos

Illustraties
Daniël Willemsen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2022
40 pagina’s, 18 x 24 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 865 1
€ 14,95

Leeftijd
8 – 12 jaar

Ruby’s safari

Zo ontdek je de mooiste vogels in de stad

Ruby is een Amsterdams meisje dat niet naar Afrika hoeft te gaan om haar ‘big five’ te zien. Als ze er in de stad opuit trekt ontmoet ze haar vogel big five. In die top vijf staan de boomklever, putter, grote bonte specht, ijsvogel en blauwborst.

Voor we op safari in de stad gaan, krijgen we zes tips mee om vogels te zien. Vervolgens kledingtips en wat je meeneemt. Bij het laatste vraag ik me af of je kinderen in de basisschoolleeftijd via een boek als tip moet meegeven om een camera te gebruiken. Zo’n camera is niet voor iedereen weggelegd en voor een beginnend vogelkijker overbodig. Neem liever een notitieboekje mee om je waarnemingen nauwkeurig te noteren.

Elke vogel van de big five krijgt een foto en tekst over twee pagina’s. Een omschrijving van het uiterlijk, voedsel en zo nog wat weetjes. Plus de plek waar je hem kan zien. Mijn bezwaar is dat die plek steeds ergens in Amsterdam is. Zo is het het boek weinig interessant voor lezers in gebieden buiten onze hoofdstad. Tenzij je je fantasie gebruikt en eigen stad of dorp of park of natuurgebied invult waar ‘Amsterdam’ staat.

Na elke big-fivevogel vind je twee bladzijden met Bijvangst, een leuke vondst. Vogels waarop je een grote kans hebt die waar te nemen als je die ene big fiver hebt gezien. Bij de grote bonte specht vind je bijvoorbeeld de buizerd als bijvangst. Maar… citaat: ‘Elk verhaal kent een slechterik. Deze bruingestreepte bad boy is de baas van park, polder en bos.’ Ik dacht dat we anno 2022 niet meer in goed en slecht denken/spreken als het over dieren gaat. Elk dier heeft zijn eigen plaats, maar blijkbaar denkt de schrijver daar anders over.

In het hoofdstuk Tuinsafari zien we een aantal vogels die Ruby kan waarnemen als ze geen zin heeft om naar buiten te gaan. Je krijgt hier een aantal tips om vogels te lokken. Het verhaal eindigt met een plattegrond van Amsterdam waar de big five gezien is. Ik denk dat een foto van de biotoop waarin de vogel voorkomt beter geweest zou zijn, zowel voor Amsterdammers als niet-Amsterdammers.

Veel foto’s van de schrijver illustreren de tekst, maar niet alle foto’s zijn even geslaagd. Om er twee te noemen: de kleurrijke gaai komt slecht uit de verf. En de foto van twee schildpadden wordt gedomineerd door een blauwe reiger, die helemaal niet in het stukje voorkomt. De tekeningen van Daniël Willemsen zijn duidelijk en grappig. Vooral de vogels van de big five, die een bepaalde eigenschap meekrijgen, staan er leuk op.

Ko Katsman, 1 juli 2022