Zakboek voor de vogeltuin

Zakboek_Vogeltuin

Auteurs
Marc Verachtert en Willy Ceulemans

Foto’s
Willy Ceulemans e.a.

Uitgave
Terra – Lannoo 2022
176 pagina’s, 17 x 21 cm
ISBN 978 94 0148 191 5
€ 20,99

Zakboek voor de vogeltuin

Maak van je tuin een paradijs voor vogels

Bij een zakboek denk je aan een boek dat je in je jaszak mee kan nemen. Met een formaat van 17 x 21 cm is dat toch wat lastig. Maar misschien is het mijn gebrek aan kennis van het Vlaams en wordt met zakboek ‘handboek’ bedoeld? Want in dat geval dekt de titel de lading.

Er zijn al veel boeken en andere publicaties verschenen over het vogelvriendelijk maken van een tuin. Inrichting van een aantrekkelijke vogeltuin vergt wel enige kennis. Vogelbescherming Nederland heeft daar zelfs een netwerk van tuinvogelconsulenten voor! In deze tijd van versteende tuinen kan het geen kwaad om er nog een Vlaams boek bij te hebben. Een steentuin is blijkbaar geen specifiek Hollands probleem.

Waarom je tuin vogelvriendelijk zou moeten zijn, beschrijft de auteur al direct in het eerste hoofdstuk: Tuinvogels zorgen voor leven! En je levert een bijdrage aan een grotere biodiversiteit. Om dat te bereiken krijgen we tips over beplanting, water, nestkasten en voederhulp. De beplantingslijsten hadden wat mij betreft best wat uitgebreider mogen zijn. Vijf bloemensoorten met zaadvoorraad voor vogels is wel erg karig.

Beschikbaarheid van water is voor vogels zowel in de zomer als in de winter een probleem. Je vindt in het hoofdstuk daarover veel praktische tips. Zoals het vullen van een soepbord met knikkers of kleine steentjes. Dat voorkomt dat in de winter vogels gaan badderen in het ijskoude water. De hoofdstukken over nestkasten en voederhulp staan vol met tips over wat wel en wat niet te doen. Je hebt daar in de praktijk echt iets aan.

Voor de beginnende tuinvogelliefhebber (scrabble!) zijn de achtentwintig vogelportretten heel informatief. Meestal over twee pagina’s staat één vogelsoort centraal. Met daarbij een tip om het voor die specifieke soort leuker te maken. Bij de groene specht bijvoorbeeld ‘vernietig geen mierennesten en gebruik geen mierenverdelgers.’ Het hangt er een beetje vanaf in welk deel van het land je woont of je ze ook alle achtentwintig zult zien, maar er staan geen zeldzaamheden tussen.

Veel foto’s illustreren en ondersteunen de tekst. Het is vaak een genot om naar de plaatjes te kijken. En over het fotograferen van vogels gaat dan ook het laatste hoofdstuk. Ook daarin weer een aantal praktische tips. Het kenmerk van dit boek.

Ko Katsman, 11 maart 2022