Thuisvogels

Thuisvogels

Auteur
Gerard Ouweneel

Tekeningen
Elwin van der Kolk

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2022
232 pagina’s, 15 x 23 cm
ISBN 978 90 5011 848 4
€ 19,95

Thuisvogels

50 verhalen over vogels kijken vanuit huis

Welke vogelaar heeft dit niet eens meegemaakt: het is een te slechte dag om het veld in te gaan, of je kunt niet weg omdat er visite komt, of je ligt een beetje grieperig op bed, en er is zelfs vanuit het raam op vogelgebied niets te beleven?

Op zo’n moment ben je heel blij met een boek als Thuisvogels van Gerard Ouweneel. Deze publicatie is een plezierig gevolg van de coronacrisis. Het vele verplichte thuiszitten en de mede daardoor gegroeide belangstelling voor vogels rondom het huis brachten Ouweneel tot het schrijven van deze verhalenbundel.

Thuisvogels staat boordevol verhalen en anekdotes over vogels, vogelaars, vogelgedrag en vogelbelevenissen. Een vogelaar zal zich in veel van deze vertellingen herkennen. Ouweneel beschrijft niet alleen zijn eigen woonomgeving in Maasdam, maar ook tuinen van vogelvrienden in Nederland en ver daarbuiten, tot zelfs de beroemde paradijsvogeltuin in Nieuw-Guinea.

Gerard Ouweneel, inmiddels in de tachtig maar getuige zijn vlotte verhaaltrant nog jong van geest, schreef al honderden artikelen over vogels, onder andere in het verenigingsblad van Vogelbescherming, een blad waarvan hij vijftien jaar redacteur was. Dat is te merken. Het is een plezier om zijn verhalen te lezen.

En ik heb er ook nog wel het één en ander van opgestoken. Zo kende ik nog niet het fenomeen ‘nocmig’, wat staat voor ‘recording nocturnal bird migration’. Dit is uit de Verenigde Staten komen overwaaien en houdt in dat een vogelaar ’s avonds een geluidsrecorder buiten zet om later aan de hand van de trekroepjes te analyseren welke vogelsoorten zijn overgekomen.

Ouweneel behandelt dit onderwerp in het hoofdstuk Vogelen wanneer je slaapt. Hij geeft wel aan dat het eenvoudiger klinkt dan het is, want naast de technische problemen is het uitlezen van de sonogrammen geen sinecure, zeker als men zich bedenkt hoeveel verschillende roepjes er bestaan. Nogal wat vogelsoorten beschikken over een uitgebreid vocabulaire; voer voor specialisten dus. Maar voor wie de kunst beheerst, kan dit een flinke uitbreiding van de huislijst betekenen.

Ronald Klingers, 28 februari 2022