Maak je eigen jungle

Maak_je_eigen_natuur

Auteur
Katja Staring

Actieplannen
Anna Kemp

Illustraties
Kim Veenman

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2020
194 pagina’s, 17,5 x 21,5 cm
ISBN 978 90 5011 729 6
€ 24,95

Maak je eigen jungle

Meer dierenleven in je tuin

Nederland heeft een enorm potentieel aan grond, geschikt om voor meer natuur te zorgen. Dan heb ik het over onze tuinen. Weg met die stenen woestijnen met slechts een paar potten uitheemse planten er in!

Je kunt enorm genieten van een tuin die insecten, amfibieën, vogels en zelfs zoogdieren aantrekt. Al jarenlang heb ik zo’n ‘verwilderde’ tuin, waar ik elke dag opnieuw van geniet. Maar hoe begin je met zo’n natuurvriendelijke leefomgeving?

Daar geeft dit zeer populair geschreven en vormgegeven boek een prima antwoord op. Het boek maakt je enthousiast over het ontwikkelen van een eigen natuurlijke tuin, door veel uit te leggen over het ontwerp daarvan, de verbetermogelijkheden van bestaande tuinen, het planten- en dierenleven in de tuin, de bijzonderheden en klussen in de tuin door de seizoenen heen, en wat er ‘s nachts in jouw tuin te beleven is.

Ook staan er in het boek tips als iemand gebeten of gestoken wordt door de tuinbewoners en hoe je planten milieuvriendelijk kunt beschermen tegen plaagdieren. Handige lijstjes met goede planten om meer natuur te krijgen completeren het boek.

Bij elk hoofdstuk zit een actieplan, waarmee je aan de slag kunt om jouw tuin levendiger te maken. Dat kan variëren van kleine verbeteringen tot tuinontwerpen en acties met buurtbewoners om ook de omgeving van de tuin natuurvriendelijker te maken.

Een heerlijk boek, dat hopelijk veel mensen inspireert om aan de slag te gaan met het creëren van hun eigen mini-jungle. Niet alleen de natuur, maar ook jij zelf verdient het om jouw eigen leefomgeving te verbeteren.

Ronald Klingers, 10 augustus 2020