Hayman’s zakgids Vogels

Haymans_Zakgids_Vogels

Auteurs
Peter Hayman en Rob Hume

Illustraties
Peter Hayman

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2020
320 pagina’s, 9,5 x 19,5 cm
ISBN 978 90 2157 5353
€ 17,50

Hayman’s zakgids Vogels

Vaak vraagt men mij wat de beste veldgids voor vogels is. Dat is zonder meer de ANWB Vogelgids. Zeer uitgebreid met gedetailleerde tekeningen van verenkleden, uitvoerige beschrijvingen. Het is dé gids voor ervaren vogelaars, voor minder geroutineerde vogelkijkers kunnen de talloze afbeeldingen voor verwarring zorgen. Zwaar in de jaszak: 842 gram.

Andere goede veldgidsen zijn de ‘klassieke’ Petersons Vogelgids (eenvoudiger, daardoor geschikter voor beginners en licht-gevorderden; kleiner formaat, 624 gram), De slimste vogelgids (alleen broedvogels van NL en België, kenmerkende foto’s met aanwijzingen, royale lay-out en daardoor groter formaat; 832 gram) en Alle vogels van Europa (compleet, de beste fotogids van dit moment, met kleine foto’s, 782 gram). De (Lars) Jonsson is, ondanks de fraaie tekeningen, intussen wat gedateerd.

En dan heb je Hayman’s zakgids Vogels. Een échte zakgids, 9,5 x 19,5 x 1,5 cm, slechts 270 gram. Die heb ik altijd bij me (rugzak of jaszak). Want hoe klein ook, het is een grandioos boekje voor (een snelle) determinatie van alle Europese vogels, 450 soorten. De ‘Hayman’ bestaat al vele jaren (volgens mij sinds 1979) en is vooral bekend onder de namen de (Nieuwe) Zakgids Vogels, bij verschillende uitgeverijen verschenen. Dit is de negende druk van de versie-2008.

Per pagina worden één of twee soorten besproken met talrijke kleine (dat kan in zo’n boekje niet anders) maar treffende tekeningen met aanwijzingen waar je op moet letten. De korte tekst geeft een algemene toelichting plus een beschrijving van de geluiden.

Mijn kritiekpunten op de vorige edities blijven overeind. Ook in deze uitgave ontbreken soorten die inmiddels een plaats in onze avifauna hebben verworven, zoals halsbandparkiet en Indische gans. Tot mijn verdriet ontbreekt ook de IJslandse grutto, een bekende overwinteraar. Eerder schreef ik ook: IJsland komt er bekaaid af, want ook de IJslandse brilduiker is overgeslagen. Verder is het register (te) beperkt: de gele kwikstaart bijvoorbeeld vind je alleen onder kwikstaart, die zou ik ook bij ‘gele’ willen vinden.

Sinds 2003 heb ik (en hebben mijn mede-recensenten) in Vogeldagboek vele natuurboeken besproken. Dure boeken, boeken met ongeëvenaarde foto’s, handige determinatiegidsen, handboeken, veldgidsen, leesboeken. Als ik dat alles zo eens overdenk, mag je stellen dat tussen al deze uitgaven de Hayman’s zakgids Vogels een toppertje is, met schitterende vogeltekeningen, duidelijke determinatiekenmerken, handig formaat en een redelijke prijs.

AdG, 24 maart 2020