De avonturen van Alexander von Humboldt

De_avonturen_van_Alexander_von_Humboldt

Auteur
Andrea Wulf

Illustraties
Lillian Melcher

Vertaling
Mariella Duindam en Fennie Steenhuis

Uitgave
Atlas Contact 2019
270 pagina’s, 21,5 x 27 cm
ISBN 978 90 450 3668 7
€ 34,99

Oorspronkelijke titel
The Adventures of Alexander von Humboldt, 2019

De avonturen van Alexander von Humboldt

Eerder schreef ik voor Vogeldagboek de recensie over ‘De uitvinder van de natuur’, een door Andrea Wulf geschreven biografie over Alexander von Humboldt (die leefde van 1769 tot 1859), een briljante wetenschapper en avonturier die als eerste de samenhang in de natuur zag, doorhad dat alle planten en dieren in onderling verband in een bepaalde biotoop bij elkaar horen en elkaar beïnvloeden, en dat de mens in zo’n systeem een verstorende rol kan vervullen.

Hij is daarmee eigenlijk de grondlegger van de ecologie en hij was daarmee zijn tijd ver vooruit. Vele beroemde wetenschappers na hem, zoals Charles Darwin, zijn schatplichtig aan hem.

Van dezelfde schrijfster is nu een vervolg op dit boek uitgekomen. Daarin wordt dieper ingezoomd op de eerste grote reis van Von Humboldt, naar Zuid-Amerika. Wulf kiest deze keer voor de vorm van een non-fictiestrip.

Een soort stripboek over de reis, waarbij alle gebeurtenissen uit het verhaal zijn gebaseerd op archiefonderzoek en op primaire en secundaire bronnen, maar de dialogen gefingeerd zijn. De achtergronden van de strips zijn deels van Von Humboldt zelf: handschriften afkomstig van zijn dagboeken, brieven, aantekeningen en schetsen.

Ik moet erg wennen aan deze vertelling in stripvorm. Voor mij biedt die vorm niet veel meerwaarde, en leidt zelfs wat af van het belang van deze avontuurlijke reis. Ik vind de tekeningen van Lillian Melcher ook niet bijzonder mooi. Desondanks blijft Von Humboldt een bijzondere figuur in de natuurhistorische geschiedenis, waarover ik alweer wat meer te weten ben gekomen.

Ronald Klingers, 12 juli 2019