Vogels in en rond de tuin

Vogels_in_en_rond_de_tuin

Auteur
Helga Hofmann

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2018
256 pagina’s, 11 x 19 cm
ISBN 978 90 2157 092 1
€ 15,-

Vogels in en rond de tuin
De 100 mooiste soorten in tuin en park

De honderd mooiste soorten in en rond de tuin. Het lastige met dit soort boeken is dat het gaat om een mooi rond getal aan vogels. Vijfennegentig mooiste soorten enz… zal wel minder verkopen volgens de wetten van de marketing. Daardoor worden sommige soorten er met de veren bijgesleept om aan dat mooie getal ‘100’ te komen.

Behalve tuinsoorten behandelt het boekje ook ‘parksoorten’, maar dan nog. Wie ziet wel eens een blauwe kiekendief in tuin of park? En dat geldt voor wel meer soorten. Aan de andere kant ontbreekt de fuut, terwijl dat toch een vogel is die in veel parken met redelijk grote vijvers te zien is. Tot zover wat mij betreft het enige minpunt.

Als beginnende vogelliefhebber loont het de moeite de eerste negenendertig pagina’s goed te lezen. Zeker als je in het bezit bent van een tuin. Je krijgt waardevolle tips om vogels naar je tuin te lokken met bepaalde soorten planten. Er is een plantenlijst opgenomen. Welke nestkasten van welk materiaal hang je op? Wanneer voer je vogels en welk voer geef je ze? Allemaal vragen waarop je in de tekst een antwoord vindt, volgens de laatste inzichten.

Daarna volgen de honderd soorten die je in tuin of park kan tegenkomen. Het formaat van de vogel is de determineersleutel. Een algemeen bekende vogel is de referentie. Deel 1 vogels tot de grootte van een mus, deel 2 vogels tot de grootte van een merel, deel 3 vogels groter dan een merel, deel 4 watervogels in het park.

Elke vogel wordt over twee pagina’s behandeld volgens een vaste indeling, met als apart rubriekje ‘opmerkelijk’. Een klein kaartje van Europa laat je in kleuren zien of je met een zomer- of wintergast te maken hebt, of dat de vogel een standvogel is. Van elke vogel is een fraaie foto afgedrukt. In een schema zie je observatietijd/broedseizoen, zodat je zelf kan inschatten welke trefkans je hebt om de vogel echt te zien.

Al met al: veel informatie voor relatief weinig geld, aantrekkelijk verpakt.

Ko Katsman, 19 februari 2019