Vogels kijken in Midden Overijssel

Vogels_kijken_in_Midden_Overijssel.jpg
Tekst en foto’s
Leden VWG Midden Overijssel

Tekeningen en etsen
Arie Langendoen
en Wouter van Gils (boekenlegger)

Uitgave
Vogelwerkgroep Midden Overijssel 2011
96 pagina’s, 12,5 x 22 cm, ringband
ISBN 978 90 9026013 6
€ 13,95
Ook lokaal verkrijgbaar en bij de VWG MO

Vogels kijken in Midden Overijssel

Twaalf wandelingen

Een ‘hobby’ van vogelwerkgroepen, IVN’s en andere natuurorganisaties is om boekjes samen te stellen met wandelingen of fietstochten in hun gebied. Altijd handig als je op basis van gedetailleerde informatie van de ’terreinkenners bij uitstek’ aan de wandel kan.

Ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan heeft de VWG Midden Overijssel ook een handige (want spiraal in het midden en broekzakformaat) gids uitgebracht. Er worden twaalf wandelingen beschreven, gemiddeld zo rond de 6 km, sommige langer, sommige korter, sommige routes kunnen verkort of verlengd worden.

Het gebied van de VWG is globaal ten zuiden van Zwolle en ten oosten van de IJssel, met Raalte en de Holterberg in het centrum, de A1 in het zuiden en Wierden (bij Almelo) in het oosten.

Het is een prachtig, afwisselend gebied. Er zijn twee wandelingen langs de IJssel, een hoek die voor mij onbekend is. Naar het oosten zijn routes waarvan ik gedeelten gelopen heb, zoals langs de Regge, de Sallandse Heuvelrug (met als protesterende titel van deze wandeling ‘Wie ziet het laatste Korhoen?’), en rond Enter.

De wandelingen zijn duidelijk op een kaart getekend en overzichtelijk aangegeven. De tekst moet je, zoals altijd als je ergens de natuur in trekt, vooraf lezen. Deze toelichting had voor een wandelgids wat puntiger gemogen, zonder de vele beschrijvingen van vogels. Dat is wel educatief!

De foto’s zijn goed: soms tref je in zulke boekjes matige kwaliteit.
Het boekje is geheel door leden samengesteld. Ook de treffende tekeningen van Arie Langendoen en de boekenlegger, waarop Wouter van Gils geitenmelkers heeft afgebeeld: de nachtzwaluw is het symbool van de VWG.


AdG, 26 mei 2011