Zakgids Vogels van Nederland

Zakids_Vogels_Nederland1.jpg

Zakids_Vogels_Nederland2.jpg

Zakgids Vogels van Nederland
kijktips | verspreidingskraaten | trefkans

KNNV Uitgeverij heeft een handigheidje uitgehaald en van het Handboek Vogels van Nederland een zakgids samengesteld.

Echt gidsjes om gemakkelijk in het veld mee te nemen zijn er weinig. Bovendien geven geen van die boekjes een compleet overzicht van vogels die je in ons land kan zien, op de Nieuwe Zakgids Vogels van Peter Hayman met ca. 450 Europese soorten.

De Zakgids Vogels bespreekt ca. 340 soorten en is daarmee voor de meeste vogelliefhebbers ruim voldoende voor de herkenning van de soorten die je in het veld kan tegenkomen. Zeldzame dwaalgasten blijven buiten beeld, dat is ook meer iets voor gevorderde vogelaars.

De tekeningen in de Zakgids zijn, in kleiner formaat, overgenomen uit het Handboek; er zijn zelfs nieuwe tekeningen toegevoegd. Over die tekeningen niets dan lof, ze geven heel goed de vogels weer met streepjes naar de belangrijkste kenmerken. Foto’s ontbreken in de Zakgids, daarvoor moet je het veel uitgebreidere Handboek raadplegen (in de gids staan bij elke vogel paginaverwijzingen naar het Handboek).

De teksten zijn begrijpelijk kort gehouden met als vaste punten: herkenning, gedrag, geluid, habitat en als extra ten opzichte van het Handboek kijktips waar je grote kans hebt de vogelsoort te zien. Ook extra is een maandbalk waarop is aangegeven wanneer de vogel in ons land verblijft. Ten slotte staat er bij elke soort een verspreidingskaartje Nederland en is er ruimte voor aantekeningen.

Voor een zakgids is dit een uitstekend boekje. Jammer is het ontbreken van tekeningen van een aantal vogels zoals je ze in de winter in ons land te zien krijgt (bijv. zwarte ruiter, geldt ook voor het Handboek). Merkwaardig dat de hier veel geziene IJslandse grutto niet in de Zakgids is overgenomen uit het Handboek.

Er is stevig papier gebruikt en daardoor weegt de gids toch nog 350 gram; voor mij kunnen zakboekjes niet licht genoeg zijn. Ik vrees dat de geplastificeerde omslag door het wat bredere formaat snel zal ‘kreuken’.

AdG, 12 april 2011


Auteurs
Luc Hoogenstein, Ger Meesters en Jip Louwe Kooijmans

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2011
324 pagina’s, 11,5 x 17,5 cm
ISBN 978 90 5011 348 9
€ 16,95