Tuinvogelgeheimen

Tuinvogelgeheimen.jpg

Schrijver
Dominic Couzens

Vertaling en bewerking

Ger Meesters

Uitgave

De Fontein|Tirion 2011
192 pagina’s, 25,5 x 19 cm
ISBN 978 90 5210 847 6
€ 24,95

Oorspronkelijke titel
Garden Bird Confidential
Hamlyn, Londen, 2011

Tuinvogelgeheimen

Hun privéleven blootgelegd!

Ik schrok even toen ik de ondertitel van dit boek zag: enge associaties met de roddelpers drongen zich aan me op. Ik verwachtte een schreeuwerig boek, vol met onzinnige nitwit feitjes.

Gelukkig zat ik er naast. Tuinvogelgeheimen is een alleraardigst boek, waarin per tuinvogel eerst één of twee pagina’s staan met standaardgegevens, waaronder de determinatiekenmerken van de beschreven vogel, en daarna weer één of twee pagina’s met wat leuke en interessante ontdekkingen, meestal ten gevolge van gericht wetenschappelijk onderzoek. Op deze pagina’s staat steeds een nepstempel met ‘vertrouwelijk’, maar dat is allemaal met een knipoog bedoeld.

Sommige van die ontdekkingen zijn al wat ouder, en inmiddels gemeengoed voor de ingewijde vogelliefhebber, maar ik las ook heel wat dingen die ik nog niet wist. Het boek bevat veel interessante feiten.
Er worden zestig vogelsoorten beschreven. Vanzelfsprekend is de term ‘tuinvogelsoort’ wat arbitrair. Bovendien is Tuinvogelgeheimen van oorsprong een Engels boek, maar het beschrijft volgens de inleiding tuinvogels uit geheel Noord-Europa. Vanzelfsprekend zult u niet alle soorten in uw eigen tuin aantreffen.

Toch zult u alle regelmatige tuinbezoekers wel terugvinden en kan het ook als handboek voor de determinatie van tuinvogels worden gebruikt. U zult het dan wel met (overigens prachtige) foto’s van de betreffende vogels moeten doen. In specifieke vogelgidsen wordt met tekeningen gewerkt, omdat daarop beter de bijzonderheden van een soort kunnen worden afgebeeld.

Ik denk dat liefhebbers van tuinvogels veel plezier aan dit mooie boek kunnen beleven.


Ronald Klingers, 4 april 2011