VogelTop100

Vogeltop100.jpg

Geluid en tekst
Henk Meeuwsen

Fotografie
Harvey van Diek

Uitgave
VARA en Meeuwsen Natuurgeluiden 2010
2 cd’s met boekje, 2 uur en 39 minuten
€ 21,95 incl. verzendkosten

VogelTop100
De honderd mooiste vogelgeluiden

Lezers van VARA’s Vroege Vogels mochten kiezen welke vogelgeluiden ze het mooist vonden. Dat leverde een min of meer voorspelbare winst op voor de merel, een vogel die iedereen kent en die prachtig voluit of ‘murmelend’ kan zingen.

De mooiste zang is wellicht van de nachtegaal, maar die komt slechts in bepaalde gebieden voor en moest genoegen nemen met de tweede plaats, vóór de zanglijster en de roodborst. Opvallend: de eerste vier plaatsen voor leden van de lijsterfamilie.

Het is leuk de Top100 te vergelijken met je eigen favoriete zangers of andersoortige vogelgeluiden. De winterkoning op 5 heeft best een aardig deuntje, maar ik vind dat onvergelijkbaar met de veldleeuwerik (8) en de boomleeuwerik (19). De onbekendheid met deze laatste zal de lage notering wel verklaren want het is een van de mooiste vogelgeluiden die ik ken. Maar de luisteraars hebben gekozen!

Op deze cd heeft Henk Meeuwsen, die gespecialiseerd is in het opnemen van vogelgeluiden, de mooiste stukjes zang van honderd vogels verzameld. Hoe hoger op de ranglijst, hoe langer je naar die vogel kan luisteren. Van 41 seconden voor het paapje (100ste) tot maar liefst 6 minuten voor winnaar merel. In totaal 2.39 uur.

Niet alleen gewoon ‘leuk’ om naar te luisteren, maar deze twee cd’s van hoge kwaliteit zijn ook erg leerzaam voor (beginnende) vogelaars. Want het herkennen van vogelgeluiden betekent dat je veel meer vogels in het veld zult kunnen onderscheiden!


AdG, 6 december 2010