Drie decennia duinen

Drie_decennia_duinen.jpg

Filmmakers
Jan van den Ende en Monique van den Broek

Productie
Cine Meta Digital en Monique van den Broek

Met steun van Dunea,
Duinwaterbedrijf Zuid-Holland

De dvd Drie decennia duinen is te koop
bij het bezoekerscentrum Meijendel
€ 10

Drie decennia duinen

Het Haagse cineastenpaar Jan van den Ende (overleden in 2008) en Monique van den Broek heeft diverse films in het Hollands duingebied gemaakt. Begrijpelijk als je er zo dichtbij woont! Deze films zijn nu gedigitaliseerd en op dvd uitgebracht. Ze bieden een prachtig maar tevens wat treurig makend inzicht in de ontwikkeling van ons duingebied van de afgelopen drie decennia.

De eerste film is ´Vier duindagen´ uit 1983, met volop beelden van broedende duinvogels als tapuit, meeuwen, wulpen, zwarte specht. De laatste film ´Zand, wind, water´ uit 2008 toont wel de snelle kwalitatieve vooruitgang van filmopnames maar tevens de snelle teloorgang van het rijke vogelleven in ons unieke duingebied.

Aan de films ligt dat niet: die zijn met veel liefde voor de natuur gemaakt en geven in totaal zo’n drie uur mooie beelden van het duinleven. Ik kom ook regelmatig in de duinen en het blijft een fascinerende beleving, ondanks alle veranderingen die vaak niet positief zijn. Je komt in een wereld die totaal anders is dan je dagelijkse leven, en deze films geven daar een prachtige impressie van.

AdG, 4 november 2010


Titels

Vier duindagen, 1983
Het duinkonijn, 1988
Duinbehoud, 1991
Vrije vogels, 1994
Duinen beheren en beleven, 1996
Struinen door de duinen, 2002
Zand, wind, water, 2008

Totale lengte 184 minuten