Zoetwaterleven van Noordwest-Europa

Zoetwaterleven_Noordwesteuropa.jpg

Auteurs
Malcolm Greenhalgh en Denys Ovenden

Vertaling
Bert Higler

Uitgave
Tirion Natuur 2010
256 pagina’s, 14 x 20 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 748 6
€ 29,95

Oorspronkelijke titel
Freshwater Life, Britain and Northern Europe
Uitgave HarperCollins 2007

Zoetwaterleven
van Noordwest-Europa

Veel mensen zullen hun eerste stappen op het pad van de natuurliefhebberij gezet hebben langs de waterkant. Wat was er leuker en boeiender dan langs slootjes te struinen, op je buik te liggen kijken naar stekelbaarsjes en salamanders, kikkervisjes en andere diertjes in een grote glazen pot te stoppen? Vogels en vlinders fladderden langs je heen, ik word meteen nostalgisch als ik aan die tijd denk.

Was er toen maar een boek geweest als Zoetwaterleven, wat had ik dan een boel kunnen leren! Een bijzonder gedetailleerde uitgave van alles wat je tegen kan komen in zoet water, van planten en dieren die niet op droge grond kunnen overleven. Op pootafdrukken na zal je dan ook geen vogels en zoogdieren in het boek vinden.

Ruim negenhonderd soorten worden beschreven, en de meeste ook afgebeeld (niet allemaal; van de veel voorkomende nieuwkomer Amerikaanse rivierkreeft bijvoorbeeld is er geen plaatje), van microscopisch kleine dieren en planten als algen en eencellige dieren tot libellen en amfibieën.

De prachtige tekeningen van de bekende natuurillustrator Denys Ovenden zijn goed gelijkend; de gewone zwanenmossel is wel erg groen uitgevallen, misschien ziet hij er in andere delen van Europa zo uit? Opvallend zijn de gedetailleerde weergaven van koppen, halsschilden, achterlijven en pterostigma’s (vleugelvlekken) van veel soorten waterjuffers en libellen.

De opbouw van het boek is als volgt. Eerst een algemene beschrijving van de vele soorten watertypen in geheel Noord-Europa (de zuidlijn loopt van Midden-Frankrijk oostwaarts, tot het noordwestpuntje van Rusland) en belangrijke planten en dieren die daar voorkomen. Het microscopisch waterleven komt aan de orde en verder uiteraard een bespreking van plus afbeeldingen van waterplanten, dieren, insecten, spinnen, mijten, kreeftachtigen, weekdieren, kleine vissen en amfibieën en reptielen.

Minpunten? Jazeker. Het lettertype is erg klein en de tekst zal in het veld niet altijd gemakkelijk te lezen zijn. Er zijn ook wat slordige foutjes. Verder worden veel vaktermen gebruikt, een verklarende woordenlijst ontbreekt helaas. Deze nadelen wegen niet op tegen de voordelen: een uitgebreide en prachtig geïllustreerde gids voor alles wat groeit en bloeit langs en in het water. Van zwanenbloem tot onzichtbare microscopische organismen.

AdG, 23 augustus 2010