Mijn pastorietuin

 Mijn_Pastorietuin.jpg

Schrijvers
Erik van Ommen en Wilma Brinkhof

Illustraties (schilderijen, etsen en tekeningen)
Erik van Ommen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2010
72 pagina’s, 17,5 x 16,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 321 2
€ 14,95

Mijn pastorietuin

dagboek van een natuurschilder

Nog steeds is de trend niet over dat groene tuinen worden omgezet in lelijke steenwoestijnen met plantenbakken. Maar het tij lijkt te gaan keren. Steeds vaker lees ik artikelen over het natuurvriendelijker maken van de eigen achtertuin.

De beeldend kunstenaar Erik van Ommen en zijn echtgenote, schrijfster Wilma Brinkhof, doen in dit erg leuke boekje een poging om nog meer mensen over de streep te. Zij beschrijven en beschilderen hun werk aan het opknappen van de voormalige pastorie en de bijbehorende tuin in het mooie Drentse dorpje Vries. Hun enthousiasme voor het aanleggen van deze natuurtuin spat van de bladzijden af.

Mijn Pastorietuin sluit aan bij de landelijke actie Mijn Tuinparadijs. De tuin van Erik van Ommen en Wilma Brinkhof verdiende dit predikaat vanwege de speciale inrichting voor vogels en vlinders.

Zoals meer vogelenthousiastelingen (waaronder ik zelf) houdt Erik van Ommen een ‘huislijst’ bij, waarop hij alle vogels vermeldt die hij in of vanuit de tuin heeft gezien of gehoord (dus ook overtrekkend of bivakkerend in de omgeving). Na één jaar wonen en werken in zijn nieuwe huis komt hij al op het jaloersmakende aantal vogelsoorten van honderd. Daaronder prachtige soorten als roodpootvalk, bosruiter, draaihals, zomertortel en raaf. Prima stekkie daar!


Ronald Klingers, 31 juli 2010