Tuinvogelzang

Tuinvogelzang

Schrijver
Owen Roberts

Geluidsopnamen
Hannu Jännes

Vertaling
Akkie de Jong

Uitgave
Tirion Natuur 2010
40 bladzijden, 15 x 21 cm
CD 60 tracks met vogelgeluiden
ISBN 978 90 5210 799 8
€ 9,95

Oorspronkelijke titel
Common Garden Bird Calls

 

Tuinvogelzang
60 soorten in beeld en geluid


Er zijn nogal wat mensen die van vogels houden en er best wat meer over willen weten, zonder er meteen een studie van te willen maken. Vogels dicht bij huis spreken deze natuurliefhebbers vaak erg aan, omdat deze soorten niet al te moeilijk waarneembaar zijn.

Voor hen geen dure determinatieboeken met zeldzame vogelsoorten, maar een handzaam boekje met wat algemenere soorten en zonder uitputtende informatie, met aansprekende foto’s. Voor deze mensen is dit boek zeker geschikt.

Ik moet als wat fanatiekere vogelliefhebber oppassen niet te kritisch te zijn op de inhoud. Hier wordt voor een gering bedrag een leuk boekje aangeboden over zestig algemenere vogelsoorten met nog een bijbehorende CD met geluiden en zang. Wat willen we nog meer?

Maar ik mag toch, zeker als logo’s van Vogelbescherming Nederland en Vlaanderen op de voorkant prijken, een kwaliteitscontrole verwachten? Hoe is het dan mogelijk dat bij een foto van de kokmeeuw staat dat het de zwartkopmeeuw betreft? Ook op de CD is de kokmeeuw te horen. En de tekst slaat een beetje op allebei.

En vindt u dat de grote lijster in grote aantallen in ons land broedt? Het hangt er natuurlijk vanaf wat je grote aantallen noemt, maar ik zou het niet snel zo omschrijven.

Ook bijzonder is het om tussen de algemene soorten de rouwkwikstaart te zien staan, en niet de witte kwikstaart. Dat kan ik echter verklaren uit het feit dat dit van oorsprong een Engels boekje is. In Groot-Brittannië is de rouwkwik veel algemener dan de witte, bij ons net omgekeerd. Zo zijn er wel meer storende dingetjes.

In de volgende druk dus graag nog even een eindcheck door een echte vogelaar; ook minder fanatieke vogelliefhebbers hebben recht op juiste informatie.

Ronald Klingers, 26 april 2010