Natuur als nooit tevoren

Natuur_als_nooit_tevoren 

Redactie
Joop Schaminée en Eddy Weeda

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2009
192 pagina’s, 21,5 x 15 cm
ISBN 978 90 5011 313 7
€19,95

Natuur als nooit tevoren
Beschouwingen over natuurbeheer in Nederland

Als amateur-natuurbeheerder (ik help mee om voor Staatsbosbeheer het mooie gebied Kruiskade in Rijnwoude te beheren) komen tijdens het werk vele en veelsoortige vragen bij je op over de reden, het nut en het gevolg van natuurbeschermingsmaatregelen en natuurbeheer.

Wat gebeurt er met een gebied als je de natuur gewoon haar gang laat gaan? Is gemaakte natuur wel echte natuur? Moeten we proberen om de natuurlijke situatie – en wat is dat dan? – zo dicht mogelijk te benaderen? Wat brengt de klimaatverandering voor gevolgen voor de natuur met zich mee? Is begrazing door bijvoorbeeld Schotse Hooglanders een goed beheermiddel? Wat is de invloed van exoten op de inheemse natuur?

Voor wie geïnteresseerd is in dergelijke vragen is er nu een goed boek uitgekomen. ‘Natuur als nooit tevoren’ is het tweede deel van een reeks Vegetatiekundige Monografieën. De boeken in deze reeks vormen de neerslag van een reeks werkcolleges, waarin studenten intensief begeleid worden bij het schrijven van een verhandeling over een actueel thema uit het vegetatieonderzoek.

Dit boek is echter niet alleen voor liefhebbers van planten interessant. Het behandelt veel grote actuele thema’s van natuurbeheer. Zoals een goed wetenschappelijk werk betreft, levert het naast antwoorden ook weer nieuwe vragen op.

De titel van het boek is goed gekozen. Eén van de conclusies die je na lezing trekt is dat – of we nu wel of niet ingrijpen – de natuur nooit hetzelfde blijft. De natuur verandert altijd. Door ingrijpen kun je wel andere doelen bereiken zoals het bewaren van cultuurhistorische landschappen of het vergroten van de biodiversiteit. En dat maakt natuurbeheer – ook door vrijwilligers – nog zeer de moeite waard.

Ronald Klingers, 5 januari 2010