Broedvogels in Nieuwegein

Broedvogels_Nieuwegein

Redactie
Gerrie Abel, Michiel van Vliet,
Wilco Stoopendaal,
Luc de Bruijn, Henk Lichtenbeld,
Peter de Nooijer en Dorien Korver-Benschop

Fotografie
Gerrie Abel, Henk Tromp e.a.

CD vogelgeluiden
Luc de Bruijn

Vormgeving
Arnold Wierda

Uitgave
Vogelwacht Utrecht 2009
23,5 x 23,5 cm, 332 pagina’s, harde omslag
ISBN 978 90 804709 2 7

€ 25
bij regionale boekhandels
of bestellen bij Vogelwacht Utrecht

 

Broedvogels in Nieuwegein
Waar, hoeveel en trends

Nog los van de inhoud: het is een uiterst knappe prestatie voor een regionale vogelwerkgroep om zo’n fraai boek uit te geven. Daar komt heel wat bij kijken: gegevens verzamelen, daar een keuze uit maken, teksten schrijven, foto’s bij elkaar zoeken, het boek samenstellen, contacten met de drukker, correcties, zorgen voor geld/sponsors. Het eindresultaat is een kwalitatief hoogwaardig boek met veel informatie. Dikke complimenten voor de samenstellers!

Tien jaar geleden was er al een uitgave verschenen van de Werkgroep Avifauna Nieuwegein/IJsselstein e.o. van de Vogelwacht Utrecht. Uit recente inventarisaties blijkt dat het aantal broedvogels daar in 2007 ten opzichte van 1997 met 27% is toegenomen. Ook gegevens tot veertig jaar en ouder zijn in een tabel verwerkt.

Je zou Nieuwegein, ten zuiden van de stad Utrecht, een doorsnee-gemeente kunnen noemen. Zestigduizend inwoners, waterrijk, sterk verstedelijkt, bedrijven, verschillende landschapstypen.

De gegevens in dit boek zullen voor een groot aantal gemeenten dan ook hetzelfde zijn, en daarom is dit boek met zulke nauwkeurige telgegevens van landelijke betekenis. Uit een vergelijking van de top tien broedvogels met Alkmaar, Hellevoetsluis en Middelburg wordt dit beeld bevestigd. Alleen de kauw komt veel meer voor in die drie oudere steden dan in het ‘nieuwere’ Nieuwegein.

De makers spreken van een ‘uniek concept in de Nederlandse vogelliteratuur’ omdat ze het vogelleven in alle vijftien wijken nauwkeurig hebben vastgelegd. De wijken worden keurig gekarakteriseerd, aangegeven wordt hoeveel broedvogels er voorkomen, welke soorten nieuw zijn en welke verdwenen zijn of achteruitgaan. Prima vergelijkingsmateriaal voor andere gemeenten.

De tendens in Nieuwegein is dat de huismus (te weinig ruigtes met voedsel en te weinig broedgelegenheid) en de spreeuw (te weinig open groene plekken) sterk zijn afgenomen, ‘stadsvogelsoorten’ als merel, Turkse tortel, wilde eend, meerkoet, houtduif, winterkoning, roodborst, kool- en pimpelmees zijn toegenomen. In 2007 telde Nieuwegein 92 soorten broedvogels, nieuwkomers waren bruine kiekendief, Canadese gans, visdief en blauwborst.

Niet alleen vanwege de vele gegevens, die in enkele honderden tabellen en grafieken zijn weergegeven, maar ook door de werkelijk prachtige foto’s van de vogels en van Nieuwegein kan je dit boek met recht grensoverschrijdend noemen: het is voor alle vogelaars, en zeker de tellers van stadsvogels, interessant en van belang.

Als toetje zit er in het stevige en mooi vormgegeven boek een cd met zo’n dertig uitstekend opgenomen vogelgeluiden (van algemeen voorkomende soorten, leerzaam voor beginners!) uit Nieuwegein.

5 december 2009