Stadsvogels

Stadsvogels

Bouwen * Beleven * Beschermen

Stadsvogels

Schrijver
Jip Louwe Kooijmans

Uitgave
Tirion Natuur, Baarn 2009,
i.s.m. Vogelbescherming Nederland
harde kaft, 144 pagina’s, 27 x 19,5 cm
ISBN 978 90 5210 775 2

€ 24,95

 

Vogels verlevendigen de stad. Beter gezegd: de bebouwde omgeving. Stelt u zich uw woonplaats voor zonder zingende merels in het voorjaar, zonder de eendjes in het park of zonder de koolmezen aan de vetbol. Verschrikkelijk, toch?

Een behoorlijk aantal vogelsoorten vindt onderdak in de bebouwing. Daarbij zitten soorten die echt afhankelijk zijn van de stad, zoals huismus en gierzwaluw, en soorten die zowel binnen als buiten de bebouwde kom kunnen leven.

Het gaat met lang niet alle stadsvogels even goed. Denk maar aan de huismus. ‘Stadsvogels’ is een erg praktisch en overzichtelijk werk met veel foto’s over het stimuleren van de stadsvogels. Het bevat een schat aan concrete aanbevelingen. Aangegeven wordt met welke, soms heel simpele, maatregelen de stad een stuk aantrekkelijker wordt voor de gevleugelde medebewoners.

“Stadsvogels’ wil een gids zijn voor iedereen die wil bijdragen aan een vogelvriendelijke stedelijke omgeving. Het richt zich tot zowel de bewoners, als tot de gemeenten, stedenbouwers, architecten, hoveniers, woningbouwcorporaties enz. Dit handboek zou ook tot de standaardliteratuur van vogelwerkgroepen moeten behoren. Nog te vaak zijn stadsvogels bij deze organisaties een ondergeschoven kindje.

Het boek gaat uit van de basisbenodigdheden van alle vogels, samen te vatten in drie V’s: Voedsel, Veiligheid en Voortplanting. Deze drie elementen moeten steeds in hun onderlinge samenhang aanwezig zijn, anders is het als leefgebied voor een stadsvogel ongeschikt. Daarbij komt dat iedere soort een andere combinatie van wensen heeft.

Het stimuleren van stadsvogels hoeft niet ingewikkeld te zijn, zo toont het boek aan. Alle maatregelen zijn ingedeeld in de vier centrale hoofdstukken: De stenen stad (bouwwerken), De groene stad (stedelijk groen), De blauwe stad (langs en op het water) en De nieuwe stad nieuwbouw en stadsuitbreiding).

Verder wordt kort ingegaan op de Flora- en faunawet, de rode lijst en op exoten. Afgesloten wordt met een aantal praktische bijlagen. Een vlot geschreven, nuttig boek!

Ronald Klingers, 23 november 2009