Onze spectaculaire planeet

Onze_spectaculaire_planeet

Redactie
Karen Bass

Nederlandse bewerking
Studio Imago, Amersfoort

Uitgave
Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland 2009
320 pagina’s, 25 x 28,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5956 316 2
€ 29,95

Oorspronkelijke titel

Nature’s Great Events
Mitchell Beazley 2009

Onze spectaculaire planeet

De grote gebeurtenissen in het dierenrijk
Het boek bij de indrukwekkende BBC-televisieserie

In een woord: fantastisch! Een boek met ruim vierhonderd schitterende foto’s over grote gebeurtenissen in de natuur plus teksten die op boeiende wijze inzicht geven in de veranderingen die zich de laatste decennia in zo’n snel tempo voordoen.

Bij het uitstippelen van de expedities voor de BBC-serie Nature’s Great Events hadden de makers er geen idee van dat ze met hun neus in de boter zouden vallen. Er waren zes thema’s gekozen die karakteristiek zijn voor het dierenleven op onze planeet: de overstromingen van de Okavangodelta in Botswana, de enorme hoeveelheden plankton bij Alaska, de migratie op de Serengetisteppe, de dooi op de noordpool, de zalmtrek en de dieren die daarvan leven en de trek van de sardines bij Zuid-Afrika. Die ‘boter’ betreft de snelle klimaatwijzigingen waarvan de makers getuige waren en zo kroniekschrijvers werden van onze snel veranderende planeet.

De tekst geeft veel leerzame informatie over ons klimaat en over de dieren die in de zes bezochte gebieden leven. En uiteraard over de wisseling van de seizoenen die zo veel leven voortbrengt en over de klimaatsveranderingen die het voortbestaan bedreigen van (grote) diersoorten zoals de ijsbeer (foto onder: Warwick Sloss) en kansen bieden op grotere verspreiding van andere soorten. De verhalen van de filmmakers zijn levendig en geven het gevoel alsof je zelf meetrekt met hun soms gevaarlijke maar in elk geval boeiende expedities.

De foto’s zijn gemaakt door vele fotografen, zoals de hele productie van Onze spectaculaire planeet uit teamwork bestond. De foto’s in dit boek stralen een prachtige dynamiek uit, een levendige weergave van de natuur, je kan er stuk voor stuk lang van genieten.

20 november 2009

 

IJsbeer_Spectaculaireplaneet