Nationale landschappen en parken

Nationale_landschappen_en_parken

Auteurs
Harry Bunk, Merijn van Grieken, Corine Koolstra, Merel van der Lande, Carolien Vader

Uitgave
ANWB Media, Den Haag
2009, 304 pagina’s, harde kaft, 29 x 22,5 cm
Kaart van Nederland op schaal 1:500.000
met de nationale landschappen en parken
ISBN 978 90 18 02943 2
€ 14,95

Nationale landschappen en parken
Nederland op z’n mooist

Nationale landschappen en parken is een glossy boek met informatie over de ligging, oppervlakte, bereikbaarheid en cultuurhistorie van de twintig nationale parken en de twintig nationale landschappen van Nederland. Ook worden tips voor bezienswaardigheden en fiets- en wandelroutes gegeven. Bovendien is er per gebied een sfeerreportage opgenomen, in de stijl van het blad Grasduinen.

De bedoeling van het boek is om te laten zien hoeveel mooie natuur en cultuur Nederland te bieden heeft. Het is een feel good boek. De honderden prachtige foto’s, waaronder een aantal van gerenommeerde natuurfotografen als Flip de Nooyer en Martin Kers, versterken dat beeld. Een heerlijk boek, waardoor je bijna vergeet dat de natuur in Nederland onder grote druk staat en nog steeds aan het kortste eind trekt als er sprake is van strijd tussen natuurbelang en landbouw of economische belangen.

Daarmee kom ik meteen aan het enige, maar wel grote kritiekpunt op dit boek. Er is niets mis met een lofzang op alle mooie Nederlandse gebieden, zonder kritische bijgeluiden. Aan dat soort boeken heb ik soms grote behoefte.

Maar ik krijg toch een beetje rare smaak in mijn mond als ik lees dat dit boek mede mogelijk is gemaakt door financiële bijdragen van de ministeries van LNV, VROM en VenW. Dat zijn de departementen die in staat moeten zijn om de natuur in deze prachtige gebieden in stand te houden en te verbeteren, maar dat nog veel te vaak verzaken.

De prijs van dit boek is bijzonder laag vergeleken met andere boeken van een dergelijke kwaliteit en omvang. Hadden de betrokken ministeries behoefte aan een beetje propaganda? “Kijk maar eens hoe mooi ons land nog is? Er is niets om u ongerust over te maken?”

Ronald Klingers, 16 november 2009