Dagvlinders in Nederland en Vlaanderen

Dagvlinders_Nederland_Vlaanderen

Film, geluid en samenstelling
Annette van Berkel

Tekst
Annette van Berkel en Kars Veling

Commentaarstemmen
Boudewijn de Groot en Eva Zeijlstra

Technische bewerking
Weia Reinboud

Uitgave
KNNV Zeist 2009, i.s.m. De Vlinderstichting
dvd, speelduur ruim een uur
ISBN 978 90 5011 3151
€ 14,95 

Dagvlinders in Nederland en Vlaanderen


Natuurfotografie is een prachtige hobby en een nauwelijks te evenaren methode om de schoonheid en de wonderbaarlijkheid van de natuur te tonen. Nauwelijks… want met een film
kan je dingen laten zien die met een foto niet kunnen.

Bijvoorbeeld de metamorfose van pop naar vlinder. Het ontpoppen van vlinders is op deze dvd prachtig in beeld gebracht, zo krijg je het zelf in het veld zelden te zien. En de balts van een heivlinder rond zijn vrouwtje, dat is op foto’s lang niet zo mooi weer te geven als op film.

Annette van Berkel is jarenlang beziggeweest met het filmen van alle dagvlinders in Nederland en Vlaanderen (enkele opnames zijn van anderen) en heeft een film van een uur samengesteld die werkelijk iedere minuut boeit. En die erg veel informatie geeft. Wist u bijvoorbeeld dat vlindervrouwtjes meestal maar eenmaal in hun leven paren?

Het inleidende filmpje ‘Het intieme leven van de dagvlinder’ visualiseert de belangrijkste momenten, van ei tot rups tot pop tot vlinder, voedsel zoeken, rusten, paren, gedrag. Alles met simpele maar overduidelijke teksten verklaard.

Ruime aandacht wordt geschonken aan de verschillende soorten in verschillende landschappen: Achter de zeereep, Kleur in het bos, Heide- en veenvlinders en Meer dan gras. Het belang van de relatie tussen leefgebieden en de verbindingen daartussen wordt onderstreept met het toverwoord ‘variatie’ om vlinders te beschermen. En nogmaals, dat allemaal in fraaie filmbeelden toegelicht.

Er zijn beelden van alle 68 soorten vlinders in NL en Vlaanderen. Van het fraaie spiegeldikkopje tot de zeer zeldzame purperstreepparelmoervlinder. De soorten zijn per soortgroep of op alfabet op te zoeken.

Dat is een voordeel van een dvd: technisch kan je er erg veel mee. De beelden oproepen met commentaarstem of zonder, beelden terugdraaien of versneld vooruitspoelen, per landschap sorteren, enz. In alle gevallen krijg je (voor een leuk prijsje) fraaie en leerzame beelden te zien, heel knap gedaan!

AdG, 9 november 2009