Blinde vink

Blinde vink

Hoe ik leerde vogels kijken


Blinde_vink

 

 Schrijver
Jean-Pierre Geelen

 

Uitgave
Uitgeverij Atlas, Amsterdam, 2009
184 pagina’s, 20 x 13 cm
ISBN 978 90 450 1439 5

€ 19,90


In ons land is het voor veel homo’s niet meer zo moeilijk om uit de kast te komen. Dat trieste lot is nog wel de vogelaars beschoren, als we tenminste het boekje Blinde vink van Jean-Pierre Geelen mogen geloven. Hierin beschrijft hij zijn ‘coming out’ en de eerste schuchtere schreden in vogelaarsland.
Hoewel ik de door Geelen genoemde redenen om niet van de daken te roepen dat je naar wilde vogels kijkt wel begrijp, heb ik er zelf niet zo veel last van. Dat komt volgens Geelen ongetwijfeld omdat ik al vanaf mijn jeugd vogels kijk. In Blinde vink stipt hij ook geluksvogels als ik aan, die altijd een voorsprong op de rest zullen blijven houden bij het vogelen, omdat ze er zo vroeg mee zijn begonnen.

Ik ken dus ook niet alle beschreven ongemakken en hindernissen als je begint met vogels kijken. Dat beleef je als kind lang niet zo intens. Gelukkig is een vriend pas tegen de vijftig met vogelen begonnen; hij vertelde mij onlangs dat hij bij het lezen van Blinde vink bij vlagen dubbel had gelegen om de zeer herkenbare situaties en gevoelens.

De auteur weet heel precies onder woorden te brengen hoe een gewoon iemand in een vogelaar transformeert en welke geweldige ervaringen dat oplevert. Als je moeite hebt om iemand uit te leggen wat er nou zo leuk is aan vogels kijken, laat hem of haar dan dit boekje lezen.

Geelen, redacteur bij de Volkskrant, schrijft gemakkelijk en op een enthousiaste en humoristische toon. Ik vloog door de pagina’s heen. Dat het boekje niet geïllustreerd is stoort niet, omdat de verhalen en anekdotes zo pakkend zijn.

Auteur waagt zich aan het noemen van aantrekkelijke vogelplaatsen. Op nummer 1 zet hij de Oostvaardersplassen. Een jaar of vijf geleden zou ik hem daarin hebben kunnen volgen, maar de kwaliteit van de OVP neemt af. Niet meteen mijn eerste keus dus, maar vooruit.  Echter, op de vijfde plaats zet hij Schiphol! Het is hem vergeven.

Al met al is het een bijzonder vlot en humoristisch geschreven boek over het leren kijken naar vogels. Voor iedereen die vogels kijken als hobby heeft maar niet goed onder woorden kan brengen waarom, wordt in Blinde vink eens lekker omschreven waarom het ook alweer zo’n geweldige liefhebberij is.

Ronald Klingers, 5 november 2009