De slimste dieren van de wereld

Slimste_dieren_wereld

Auteur
Sally Boysen

Vertaling
Gerlof Abels en Henk Alberts

Uitgave
Tirion Natuur, Baarn, 2009
194 pagina’s, 22 x 25 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 778 3
€ 24,95

Oorspronkelijke titel
The Smartest Animals on the Planet
Quarto Publishing 2009

 

De slimste dieren van de wereld

Verbluffende voorbeelden van dierlijke intelligentie

Apen natuurlijk! Dat zijn de dieren die intelligente gedragingen vertonen die lijken op wat wij mensen allemaal kunnen. Het DNA van de hoog ontwikkelde soorten grote mensapen komt bijna geheel overeen met dat van mensen, op enkele procenten na. Dat zijn wel uiterst belangrijke verschillen waardoor chimpansee, orang-oetang en bonobo toch niet kunnen tippen aan hun familielid mens.

Door een andere lichaamsbouw kunnen ‘intelligente’ apen niet praten. Via andere talen als gebaren en handelingen kunnen ze echter wel aangeven of iets groter is, of kleiner, of gelijk, of anders, ze hebben namen voor cijfers en mensen en andere voorwerpen in hun omgeving.

In dit boek wordt vooral ingegaan op de vele experimenten en projecten met apen, ook met de andere soort mensaap, de gorilla, hoewel die minder intelligentie schijnt te hebben. Het is bijna ongelooflijk te lezen hoe slim apen en ook andere dieren zijn, en hoe hun slimheid kan worden aangeleerd.

Ook vogels zijn, ondanks hun doorgaans beperkte herseninhoud, in staat om door te ‘denken’ en te kijken handelingen te verrichten die hun voedsel opleveren, want daar draait het vrijwel altijd om. De Darwin-spechtvink en kraaiachtigen die stokjes gebruiken om insecten te vangen; kraaien hebben trouwens de grootste hersenen van alle vogelsoorten, in verhouding tot hun lichaam zelfs evenveel als een chimpansee. Geen wonder dat dit uiterst gewiekste vogels zijn.

Dolfijnen, walvissen, olifanten, de communicatie tussen dieren, onderlinge samenwerking, zelfherkenning in spiegels. Over al deze soorten en onderwerpen heeft de schrijfster de actueelste informatie bijeengebracht in een bijzonder interessant, soepeltjes geschreven en rijk geïllustreerd boek.

10 oktober 2009