Breeding Birds of the Western Palearctic

Breeding Birds of the Western Palearctic

Nests, Eggs, Nestlings, Fledglings and Habitats

a comprehensive and definitive photographic record of breeding biology

Uitgeverij BirdGuides heeft een zeer interessante (Engelstalige) en bijzonder uitgebreide dvd-rom uitgebracht over de broedvogels in de Westelijke Palearctic (Europa, Noord-Afrika, Midden-Oosten) met foto’s van de nesten en de eieren van vrijwel alle broedvogels, hun jongen in verschillende stadia, de broedende ouders en hun leefgebied.

Er bestaat niet zo heel veel illustratief materiaal over eieren en nesten. Zelf grijp ik nogal eens naar het hooguit antiquarisch verkrijgbare ‘De eieren en nesten van onze vogels’, dat echter niet meer beantwoordt aan de kwaliteitseisen van deze tijd. Verder ben je vooral aangewezen op sterk verspreide informatie en foto’s over nestelende vogels in boeken, op internet enz.

Ook is het zo dat het in deze tijd not done is om foto’s van nesten te maken. Dat komt omdat er veel fotografen zijn die niet voortgekomen zijn uit de natuurliefhebberij en die (de vele ´goeien´ niet te na gesproken natuurlijk) het maken van een mooie of een aparte foto belangrijker vinden dan het voorzichtig omgaan met (broedende) dieren.

De makers van deze dvd stellen voorop dat zij alle zorgvuldigheid in acht hebben genomen. Zij hebben voor meer verontrusting gezorgd (dat kan niet anders als je in nesten fotografeert) dan ik zou doen, maar zij deden dat vanuit de legitieme gedachte dat hun uitzonderlijk materiaal voor een groot publiek bestemd zou zijn; verantwoord handelen uit naam van de overdracht van kennis.

En dat is nogal wat hoor! De auteurs hebben tientallen jaren gestoken in omslachtig veldwerk om ongeveer negenduizend foto’s te verzamelen van 735 van de 756 broedsoorten in het hele gebied. De soorten zijn makkelijk op te zoeken op Engelse en wetenschappelijke namen, op alfabet of per soortgroep.

De meeste foto’s zijn van prima kwaliteit; behalve de Castells leverden nog tientallen fotografen plaatjes in. Ondanks hun jarenlange arbeid hebben de makers toch nog veel foto’s moeten maken van (water)vogels in gevangenschap.

Het programma kent, net zoals ‘broertje’ Birds of the Western Palearctic waarbij het naadloos aansluit, nogal wat interactieve mogelijkheden, als je het programma althans op je harde schijf installeert.

De belangrijkste optie is om foto’s en videoclips, html-bestanden en notities toe te voegen, wat de waarde van de informatie aanzienlijk kan verhogen. Zeker als je twee gelijkende soorten wilt bekijken – en ook dat is met dit programma mogelijk. Ook kan je een beeldschermafdruk van de foto’s in het programma maken en weer oproepen. Je kan de foto’s ook schalen van groot naar klein en omgekeerd, met behoud van kwaliteit.

Even de nesten in je tuin vergelijken: zanglijster (links) en merel. Dat van de zanglijster is hard van binnen, bestreken met aarde, dat van de merel is zacht, met twijgjes.
BBWP_nesten.jpg

BBWP_cover.jpg

Fotografie
Peter Castell en Richard Castell e.a.

Uitgave
BirdGuides Ltd., Sheffield, Engeland
Dvd-rom, 2009

£ 99,95
(op Nederlandse websites gezien voor € 120)


Uiteraard zit er een digitale handleiding bij, een zoekfunctie, een link naar de website van BirdGuides voor verdere helpfuncties en eventuele updates (na registratie).

Als je een vogelsoort hebt opgeroepen, verschijnen er thumbnails, kleine plaatjes, per soort minimaal een stuk of tien, meestal meer. Foto’s van broedende ouder(s), het nest, de eieren, net uitgekomen vogels en van vogels van een paar dagen tot een paar maanden oud.

Verder is er een bestand met broedgegevens, kort en essentieel: in welke omgeving wordt een nest gebouwd, door wie, met welk materiaal, wanneer worden de eieren gelegd, hoeveel eieren, formaat van de eieren, hoeveel legsels, de broedduur, wie broeden er, zijn het nestvlieders of nestblijvers, hoe lang duurt het voor de jonge vogels uitvliegen, ouderzorg.

Ook is er bij een flink aantal Britse vogels een bestand van de British Trust for Ornithology met nestelgegevens. Het is een echte Britse productie: er wordt alleen vermeld of een vogel in Groot-Brittannië broedt, andere landen worden niet genoemd.

Welke 21 soorten niet op de dvd-rom staan heb ik niet uitgezocht. Ik zag nog wel een ei van de vrijwel zeker uitgestorven dunbekwulp, maar ik miste bijvoorbeeld de IJslandse grutto.

De grutto gebruik ik als vaste ’testvogel’ bij het bespreken van vogelboeken. De Limosa limosa islandica is een veel voorkomende (onder)soort met afwijkende vorm en kleur en met een eigen broedgebied, maar er zijn weinig Britse vogelaars die de IJslandse grutto ‘erkennen’. Merkwaardig.

Ondanks deze licht-kritische opmerkingen zal het duidelijk zijn dat ‘Broedvogels van de Westelijke Palearctic’ een bijzonder waardevolle en uitvoerige dvd is met informatie die je ergens anders nauwelijks kan vinden, zeker niet in gebundelde vorm. Het programma is erg toegankelijk, gemakkelijk op de computer te gebruiken en met eigen info aan te vullen. Het is de stevige prijs zeker waard.

7 oktober 2009