Deltas gids voor Roofvogels en uilen

 Deltas_roofvogels_uilen

Schrijver
Walther Thiede

Vertaling
Yvonne van ’t Hul-Aalders

Uitgave
Centrale uitgeverij Deltas 2009
96 pag’s, 19 x 12,5 cm
geplastificeerde kaft
ISBN 978 90 44723 98 4
€ 13,95

 

 

Deltas gids voor
Roofvogels en uilen

Alle soorten van Europa herkennen en identificeren

Dit uit het Duits vertaalde handzame boekje (zakgidsformaat) gaat over de in Europa voorkomende roofvogels en uilen. Op de eerste 17 bladzijden worden enige algemene punten over roofvogels en uilen behandeld. Dit gebeurt op een interessante wijze en in een vlotte stijl.

 

Vervolgens worden de roofvogels en uilen afzonderlijk besproken, een à twee soorten per pagina. Alle soortbeschrijvingen vermelden de kenmerken, het leefgebied, het voedsel en de voortplanting.

Een of twee foto’s per soort en in veel gevallen ook een tekeningetje van het vliegbeeld of een bijzonder kenmerk completeren de behandeling.

Op de achterflap wordt vermeld dat het hier een zakgids betreft waarmee men op eenvoudige en efficiënte manier alle roofvogels en uilensoorten van Europa kan herkennen en identificeren.

Dat is een wat gedurfde uitspraak die ik niet voor mijn rekening neem. Immers, juist roofvogels kennen een grote variatie in hun verenkleed, zij verschillen vaak aanmerkelijk per individu. Bovendien moet men het juist bij deze vogelgroep meestal hebben van determinatie van grote afstand.

De korte (correcte) beschrijving van de kenmerken, met de duidelijke foto(‘s) en een tekening, zullen dan ook lang niet altijd tot een trefzekere determinatie leiden.

11 augustus 2009, Ronald Klingers